Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Ziołowe mielone z sosem śmietanowo- ziołowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kotlety mielone podane z sosem śmietanowo- ziołowym smakują wybornie. Idealnie pasują do nich młode ziemniaczki z koperkiem.

Ziołowe mielone z sosem śmietanowo- ziołowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ziołowe mielone z sosem śmietanowo- ziołowym

 

Sposób przygotowania:

Ziołowe mielone z sosem śmietanowo- ziołowym
Bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy na chwilę, żeby zmiękła, odciskamy ją z mleka. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy do niego jajko, odciśniętą bułkę, posiekaną drobniutko cebulkę, posiekane zioła: lubczyk i koperek. Następnie dodajemy uniwersalną przyprawę, sól, pieprz. Wyrabiamy jednolitą masę. Z masy formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Na patelni rozgrzewamy masło, rozprowadzamy w nim mąkę. Następnie dodajemy wodę i śmietanę, szybko mieszamy i dodajemy zioła. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kotlety podajemy polane sosem śmietanowo- ziołowym.
Ziołowe mielone z sosem śmietanowo- ziołowym
Mięso mielimy i przekładamy do miski, dodajemy pozostałe składniki.
Ziołowe mielone z sosem śmietanowo- ziołowym
Mięso mielone łączymy z ziołami, jajkiem, cebulką i bułką.
Ziołowe mielone z sosem śmietanowo- ziołowym
Z masy mięsnej formujemy małe kotleciki.
Ziołowe mielone z sosem śmietanowo- ziołowym
Tak przygotowane kotlety smażymy na rozgrzanym oleju.