Sposób przygotowania:
Ziołowe mielone z sosem śmietanowo- ziołowym
Bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy na chwilę, żeby zmiękła, odciskamy ją z mleka. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy do niego jajko, odciśniętą bułkę, posiekaną drobniutko cebulkę, posiekane zioła: lubczyk i koperek. Następnie dodajemy uniwersalną przyprawę, sól, pieprz. Wyrabiamy jednolitą masę. Z masy formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Na patelni rozgrzewamy masło, rozprowadzamy w nim mąkę. Następnie dodajemy wodę i śmietanę, szybko mieszamy i dodajemy zioła. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kotlety podajemy polane sosem śmietanowo- ziołowym.