misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Ziołowe risotto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

risotto w wersji ziołowej;-)))))

Ziołowe risotto

Składniki:

Ziołowe risotto

 

  • 100g białego ryżu
  • 2 cebule dymki
  • 10 dag zielonego groszku
  • świeży ogórek
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 3 łyżki masła
  • ok. 1 l bulionu drobiowego
  • 1/2szklanki śmietany
  • 2 łyżki soku z limonki
  • odrobina otartej skórki cytrynowej
  • 1/2 łyżeczki nasion kolendry
  • 1/2 łyżeczki nasion kminku
  • szczypta mielonego kardamonu
  • 2-3 goździki
  • łyżeczka kurkumy
  • sól
  • cukier
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Ziołowe risotto
Na dużej suchej patelni uprażyć kminek i kolendrę, dodać kardanom, goździki, masło, a gdy się rozpuści – posiekaną dymkę, wymieszać. Gdy cebulką zmięknie, wlać 1/2szklanki bulionu, wsypać ryż i wymieszać. Dolewać po 1/2szklanki bulionu, gdy poprzednia porcja zostanie wchłonięta. Przy 4 dolewce dodać pokrojone w kostkę seler i ogórek, wymieszać. Gdy ryż będzie już prawie miękki, dodać groszek śmietanę, sok i skórkę z limonki, kurkumy, sól, pieprz i cukier do smaku. Zamieszać, jeszcze chwilę dusić. Risotto podawać posypane szczypiorkiem.