Sposób przygotowania:
Złoty mintaj z sosem słodko-kwaśnym
Filety z mintaja doprawiamy delikatnie sola, pieprzem i przyprawa do ryb. Dzielimy na mniejsze kawalki, by latwiej bylo je smazyc. Jajka roztrzepujemy w miseczce. Platki kukurydziane rozbijamy tluczkiem na drobno, tak by powstala panierka. Filety moczymy kolejno w jajku i platkach i smazymy na zloto z dwoch stron na patelni.Do ryb przyrzadzamy sos slodko-kwasny. Na rozgrzanym oleju podsmazamy delikatnie cebulke pokrojona w polplasterki oraz zmiazdzony czosnek. Dodajemy pomidory z puszki, prubujac je delikatnie rozmiazdzyc na papke. Z papryki wydrazamy srodki, kroimy je w drobne paski, marchewke scieramy na jarzynowej tarce i dodajemy do reszty warzyw. Dusimy przez chwile. Nastepnie dodajemy pokrojonego w kostka ananasa. Calosc mieszamy, doprawiamy chili, curry. Na samym koncu dodajemy ketchup lagodny. Jego ilosc zalezy od tego jak duzo sosu chcemy miec. Jesli bardziej zalezy nam na warzywach to ketchupu dodajemy mniej. Sos chwile dusimy do czasu, az papryka bedzie w miare miekka. Na koniec posypujemy swieza natka pietruszki lub szczypiorkiem. Mintaja i sos slodko-kwasny mozna z powodzeniem podac do paluszkow ziemniaczanych (przepis w mojej bazie przepisow). PYCHOTKA!!!
Anula
Natala1210