iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1218]

Zupa chrzanowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupa chrzanowa jest pyszna, idealna na Wielkanocny stół, ale i nie tylko. Warunkiem dobrej zupy jest kupienia najlepszego chrzanu lub starcie korzenia samemu, ale to jest wyzwanie dla odważnych.

Zupa chrzanowa

Składniki:

Zupa chrzanowa

 

Sposób przygotowania:

Zupa chrzanowa
Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę, masło stopić w garnku w którym będziemy gotować zupę i podsmażyć na nim cebulę, następnie zalać 1,5 litra wody, dodać liść, ziele angielskie, drobno posiekany czosnek oraz pokrojone w kostkę ziemniaki, przykryć i gotować, aż ziemniaki będą miękkie.

Kiełbasę obrać ze skórki i pokroić w grube plastry, następnie dorzucić do garnka w trakcie gotowania ziemniaków. Kiedy ziemniaki są miękkie dodajemy chrzan i zabielamy zupę śmietaną wcześniej zahartowaną kilkoma łyżkami gorącego wywaru na koniec doprawiamy solą, pieprzem i suszonym majerankiem po dodaniu przypraw zupę gotujemy jeszcze kilka minut.

Jajka gotujemy osobno na twardo i po obraniu kroimy na talerzu, zalewamy gorącą zupą i podajemy.