Sposób przygotowania:
Zupa dla drwali
Pęczak przepłukać, wrzucić do garnka i zalać wodą. Gotować. Ziemniaki i marchew obrać, umyć i pokroić w kostkę. Seler obrać, umyć, przekroić na pół. Warzywa wrzucić do kaszy i gotować. Dodać ziele, pieprz i listek. W międzyczasie mięso zmielić, doprawić przyprawą do mięsa mielonego, wbić jajko i wsypać mannę. Wyrobić masę. Odstawić. Cebulę obrać i posiekać w kostkę. Paprykę oczyścić z nasion, umyć i pokroić w kostkę. Wrzucić na rozgrzaną łyżkę oleju i przesmażyć. Wrzucić do zupy. Gotować. Masę mięsną wyrobić jeszcze raz i formować zwilżonymi w wodzie dłońmi małe kuleczki. Wrzucić na rozgrzaną niewielką ilość oleju i obsmażyć ze wszystkich stron. Wrzucić do zupy. Gotować jeszcze 10 minut razem. Tuż przed końcem gotowania dodać przepłukaną fasolę. Doprawić przyprawą do dań z fasoli i majerankiem. Zupę podawać gorącą najlepiej z pajdą świeżego chleba