Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Zupa fasolowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Klasyczna zupa fasolowa z dodatkiem ziemniaków.

Zupa fasolowa

Składniki:

Zupa fasolowa

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa fasolowa
Fasolę zalać wodą i namoczyć przez całą noc. Porcję rosołową i udka zalać wodą, dodać ziele angielskie i liść laurowy. Wrzucić seler i pietruszkę. Składniki wywaru podgotować przez ok. 30 minut. Fasolę odcedzić i dodać do garnka z wywarem, gotować, aż fasola zacznie mięknąć. Marchew pokroić w talarki, a ziemniaki i cebulę w kostkę, wrzucić do wywaru. Gotować, aż fasola i ziemniaki będą miękkie. Zupę zabielić śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać przed podaniem pietruszką.