Sposób przygotowania:
Zupa grzybowa kasztelańska
Suszone grzyby namoczyć w winie i odstawić na kilka godzin. Następnie należy je zagotować na małym ogniu przez ok 20minut. Odstawiamy do przestygnięcia a potem grzyby kroimy w paski. Wina nie wylewamy, bo będzie potrzebne. Cebulę i włoszczyznę drobno szatkujemy, szklimy na maśle. Dodajemy koncentrat pomidorowy, ziarnisty pieprz i ziele angielskie oraz liście laurowe. Mieszamy wszystko. Dolewamy litr ciepłej wody, wino i gotujemy 10 minut. Dodajemy pokrojone grzyby i gotujemy kolejne 15 min. (jeśli smak zupy jest mało grzybowy można dodać kostkę grzybową, rozpuścić w zupie, wymieszać). Mąkę rozprowadzamy ze śmietaną, dodajemy kilka łyżek lekko ostudzonej zupy, mieszamy i wlewamy do garnka z zupą. Podgrzewamy na małym ogniu stale mieszając, żeby się nie zwarzyła i gdy zacznie gęstnieć żeby się nie zagotowała. Można doprawić do smaku. Na talerzu posypać posiekaną natką. .