Sposób przygotowania:
Zupa krem z cukinii
Wszystkie warzywa umyć, w razie konieczności obrać. Jeśli cukinia ma cienką skórkę, obieranie nie jest konieczne. Por i kapustę poszatkować i sparzyć.
Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, cebule i seler pokroić na mniejsze części, zalać ok 750 ml wody.
Gdy woda zacznie wrzeć dodać por i kapustę. Posolić. Gotować do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie.
W tym czasie pokroić cukinię, następnie wrzucić ją na rozgrzany na patelni tłuszcz, posolić i smażyć na patelni do uzyskania miękkości.
Gdy wszystkie warzywa będą miały odpowiednią teksturę, łączymy je, mieszamy, doprawiamy przyprawami i ziołami oraz sosem sojowym.
Tak przygotowaną zupę miksujemy blenderem. Jeśli po zmiksowaniu uznamy, że zupa jest zbyt gęsta bądź zbyt ostra, można dolać do niej mleka – ilość według uznania i potrzeb.
Podawać z grzankami bądź posypaną prażonym sezamem, słonecznikiem lub dynią.
Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, cebule i seler pokroić na mniejsze części, zalać ok 750 ml wody.
Gdy woda zacznie wrzeć dodać por i kapustę. Posolić. Gotować do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie.
W tym czasie pokroić cukinię, następnie wrzucić ją na rozgrzany na patelni tłuszcz, posolić i smażyć na patelni do uzyskania miękkości.
Gdy wszystkie warzywa będą miały odpowiednią teksturę, łączymy je, mieszamy, doprawiamy przyprawami i ziołami oraz sosem sojowym.
Tak przygotowaną zupę miksujemy blenderem. Jeśli po zmiksowaniu uznamy, że zupa jest zbyt gęsta bądź zbyt ostra, można dolać do niej mleka – ilość według uznania i potrzeb.
Podawać z grzankami bądź posypaną prażonym sezamem, słonecznikiem lub dynią.