IwonaF

IwonaF

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Zupa z ciecierzycy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Rozgrzewająca zupa (nie tylko) na chłodne dni.

Zupa z ciecierzycy

Składniki:

Zupa z ciecierzycy

 

Sposób przygotowania:

Zupa z ciecierzycy
Ciecierzycę namoczyć na noc. Następnego dnia dodać grzyby, liście oraz ziele i ugotować cieciorkę w wodzie, w której się moczyła. Gdy ciecierzyca będzie już miękka, dodać starte na tarce o dużych oczkach: marchewkę, pietruszkę i seler oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Boczek drobno pokroić, wytopić na teflonowej patelni, dodać posiekaną cebulę, smażyć, aż cebula się zeszkli, dodać posiekany czosnek. Wrzucić wszystko do zupy, na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną kiełbasę. Dodać ją do zupy. Doprawić maggi, pieprzem oraz czubricą do smaku.