Lady Marmolada

Lady Marmolada

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1098]

Zupa z dorsza

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Zupa z dorsza

Zupa z dorsza

Składniki:

Zupa z dorsza

 

  • 70 dag dorsza, bez skóry i ości
  • 40 dag ziemniaków, pokrojonych w kostkę
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 600 ml mleka
  • 150 ml wody
  • 250 ml kremówki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • masło
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Zupa z dorsza

Cebulę dusimy na maśle do miękkości, dodajemy czosnek,  wodę, mleko, ziemniaki i gotujemy około 10 minut. Następnie wrzucamy pokrojonego dorsza, dodajemy sos rybny, gotujemy, aż ryba będzie miękka. Zupę miksujemy blenderem na gładką masę, dodajemy sok z cytryny, kremówkę, przyprawiamy do smaku.