SUPERPRZEPIS

Zupa z leśnymi grzybami

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Zupa z leśnymi grzybami Więcej zdjęć (3)

Smaczna grzybowa zupka z nutą wędzonki

Składniki:

Zupa z leśnymi grzybami

 

  • 8-10 sztuk leśnych grzybów średniej wielkości
  • 1 spora cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 laki kiełbaski śląskiej
  • 5 dkg wędzonego boczku
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 mała śmietana 12%
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka kucharka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka masła lub margaryny
  • oliwa do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Zupa z leśnymi grzybami
Do garnka wlać ok. 1 i 1/2 litra wody dodać kucharek i wstawić na ogień.Marchewkę i pietruszkę obrać ,pokroić i dodać do garnka.Kiełbaskę i boczek pokroić .Cebulę,czosnek obrać i posiekać.Grzyby dokładnie oczyścić i pokroić.Ugotować w osolonym wrzątku i odcedzić. Na patelni rozgrzać masło z odrobiną oliwy dodać cebulę i grzyby.Smażymy cebulę z grzybami tak długo ,aż się zarumienią i na chwilkę przed końcem smażenia dodać czosnek(uważać aby się nie przypalił) wtedy przełożyć do garnka .Kiełbaskę z boczkiem też podsmażyć i dodać do garnka.Całość gotujemy ok. 30-40 minut.Dodać obrane i pokrojone ziemniaki w kostkę i dotujemy do miękkości.Ja ziemniaki będą miękkie to doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.Na koniec zabielamy zupę śmietaną wymieszaną z mąką.Opłukana natkę pietruszki posiekać i dodać do zupy.
Zupa z leśnymi grzybami
Na zdjęciu pokazany jest garnek z ugotowana zupą przed zaciągnięciem śmietaną
Zupa z leśnymi grzybami
Smaczna zupka z grzybkami,kiełbaską,boczkiem i warzywami

Tagi:

grzyby