Sposób przygotowania:
Żur polski na grzybach z białą kiełbasą
Grzyby suszone obgotować w wodzie ( ok 1 lit). Kiedy będą miękkie dolać kolejny litr wody i żur z butelki. Wkroić marchewkę i dodać przyprawy, sos sojowy . oraz kostkę bulionową. Gotować 10 minut- a potem dołożyć kiełbasę oraz posiekany czosnek i gotować kolejne 10 minut. Następnie zabielić mąką ze śmietaną.- zagotować i podawać - najlepiej razem z jajem na twardo i kładzionymi kluskami gryczanymi. Kluski kładzione gryczane: Mąki wymieszać, wlać wody tyle, aby ciasto miało konsystencję jak bardzo gęsta śmietana. Wbić jajko, wlać sos, bardzo dobrze wyrobić mieszając łyżką jak na kluski lane…ale ciasto musi być gęściejsze. Kłaść na wrzątek wysmarowana tłuszczem łyżką. Od momentu kiedy wypłyną na wierzch gotować około 4 minut
ulcik
anna33
Anna555