Ania Hosz

Ania Hosz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 198]

Książka Kucharska: Nie ma to jak wielkanocny żur

Żur polski na grzybach z białą kiełbasą

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Grzyby suszone, biała kiełbasa, kładzione kluski gryczane i jajo na twardo w tradycyjnym polskim żurze.

Żur polski na grzybach z białą kiełbasą

Składniki:

Żur polski na grzybach z białą kiełbasą

 

  • Żurek kiszony- ½ litra
  • Grzyby suszone- 25 gr
  • Kostka bulionowa wołowa- ½ szt
  • Sos sojowy ciemny – 3 łyżki
  • Kiełbasa biała- 70 dkg
  • Czosnek- 2 ząbki
  • Majeranek- 2 łyżki
  • Śmietana- 100 ml
  • Mąka- 2 łyżki
  • Marchewka- 1/ 2 szt
  • Jaja na twardo- 3 szt

 

  • Kluski gryczane kładzione:

 

  • Mąka gryczana- 10 łyżek
  • Maka pszenna- 5 łyżek
  • Sos sojowy- 3 łyżeczki
  • Jajko- 1 szt

 

Sposób przygotowania:

Żur polski na grzybach z białą kiełbasą
Grzyby suszone obgotować w wodzie ( ok 1 lit). Kiedy będą miękkie dolać kolejny litr wody i żur z butelki. Wkroić marchewkę i dodać przyprawy, sos sojowy . oraz kostkę bulionową. Gotować 10 minut- a potem dołożyć kiełbasę oraz posiekany czosnek i gotować kolejne 10 minut. Następnie zabielić mąką ze śmietaną.- zagotować i podawać - najlepiej razem z jajem na twardo i kładzionymi kluskami gryczanymi. Kluski kładzione gryczane: Mąki wymieszać, wlać wody tyle, aby ciasto miało konsystencję jak bardzo gęsta śmietana. Wbić jajko, wlać sos, bardzo dobrze wyrobić mieszając łyżką jak na kluski lane…ale ciasto musi być gęściejsze. Kłaść na wrzątek wysmarowana tłuszczem łyżką. Od momentu kiedy wypłyną na wierzch gotować około 4 minut