Gracer

Gracer

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Żurek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszny żurek na wieprzowinie z kiełbaskami surowymi

Żurek Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Żurek

 

Sposób przygotowania:

Żurek
Do garnka wkładamy umytą wieprzowinę, kiełbaski cienkie białe i grube, dodajemy listek laurowy i ziele angielskie oraz sól. Całość gotujemy razem przez około 10 minut następnie ziemniaki oraz marchew i pietruszkę skrobiemy, ziemniaki kroimy w kosteczkę, a pozostałe warzywa ścieramy na tarce do jarzyn na dużych oczkach - dodajemy wszystko do wywaru i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości warzyw. W między czasie jajka gotujemy na twardo. Kiedy warzywka są już miękkie dodajemy przeciśnięty czosnek, zalewamy żurem dodajemy chrzan, zaprawiamy śmietaną i doprawiamy całość do smaku. Podajemy z pokrojonym jajkiem
Żurek
Do garnka wkładamy wieprzowinę kiełbaski zalewamy wodą
Żurek
Wywar gotujemy razem z warzywkami by zaprawić żurem