msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Żurek na gąskach.

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Taki barszczyk to zupa, którą gotowały moja babcia i mama.Ja doprawiłam ją trochę po swojemu.

Żurek na gąskach.

Składniki:

Żurek na gąskach.

 

  • ok.20 grzybów gąsek szarych lub zielonych
  • 3 litry wywaru mięsnego (może być z kostki)-ja użyłam wywaru, który pozostał z gotowania klopsików
  • 6-7 ziemniaków
  • 1 butelka żurku śląskiego
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka rozmarynu (płaska)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki grzybów suszonych mielonych (proszek)
  • sól,pieprz
  • natka pietruszki

 

 

Sposób przygotowania:

Żurek na gąskach.
Gąski oczyścić, wypłukać 2-3 razy w letniej wodzie.
Zagotować wywar, wrzucić listki laurowe, ziele angielskie,osolić, opieprzyć i wrzucić grzyby-duże można pokroić.Włożyć całą, obraną cebulę.Gotować ok. 30 minut.
Ziemniaki obrać,pokroić w kostkę.Wrzucić do gotujących się grzybów, wsypać majeranek,rozmaryn, proszek grzybowy.Przecisnąć czosnek przez praskę i gotować, aż ziemniaki będą miękkie.Wlać żurek śląski z butelki i pogotować kilka minut.
Na talerzach posypać zieleniną.