Sposób przygotowania:
Żurek na własnym zakwasie
JAK ZROBIĆ WŁASNY ZAKWAS Mąkę zalać wodą i wymieszać. Wrzucić 4 obrane i pokrojone na pół ząbki czosnku. Dodać 1 kromkę pieczywa. Naczynie przykryć gazą i odstawić na kilka dni w ciepłe miejsce. Gdy zakwas będzie gotowy wstawić go w chłodne miejsce najlepiej do lodówki.przygotowanie: boczek i czosnek pokroić. Cebulę drobno posiekać. Na rozgrzanej patelni podsmażyć boczek dodać czosnek i cebulę. Włoszczyzną obrać i pokroić. Wrzucić do 2 li wody. Dodać liście laurowe, ziele i boczek.Wywar po raz kolejny zagotować. Gotowy zakwas dolać do wywaru. Całość wymieszać dodać pokrojone w talarki ziemniaki. Na końcu doprawić do smaku pieprzem i solą. Dodatkowo można ugotować jajko na twardo