kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Żurek po poznańsku (poświąteczny)

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Taki żurek to w naszym domu tradycja poświąteczna. Jak wiadomo u poznaniaków nic się nie może zmarnować i nawet wywar z gotowania kiełbas jest zagospodarowany na pyszną zupę, Przy okazji wykorzystując także kiełbasy, które zostały ze świąt.

Żurek po poznańsku (poświąteczny)

Składniki:

Żurek po poznańsku (poświąteczny)

 

 

  • Jajka ugotowane na twardo
  • rzeżucha

 

Sposób przygotowania:

Żurek po poznańsku (poświąteczny)
Do wywaru z gotowania świątecznych kiełbas dodajemy umyte i obrane marchewki, pietruszkę, seler oraz obraną i nacięta w krzyż cebule, ząbki czosnku oraz kiełbasy, które zostały nam z wielkanocnego stołu. Dokładamy przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz sól. Gotujemy około 30 minut. Odcedzamy. Dodajemy pokrojone w grubą kostkę ziemniaki, kiełbasy kroimy w plasterki i wkładamy ponownie do zupy oraz dolewamy zakwas. Dwie łyżki maki rozrabiamy w niewielkiej ilości wody i dolewamy do garnka. Gotujemy Az ziemniaki będą półmiekkie. Doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem oraz granulowanym czosnkiem. Serwujemy z jajkiem i rzeżuchą.