Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Biszkopt z masą kawową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Przepis mam z jakiejś kolorowej gazetki. Postanowiłam go zrobić i muszę przyznać że jest rewelacyjne.

Biszkopt z masą kawową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkopt z masą kawową

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt z masą kawową
Biszkopt Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka, ubić. Mąki obie wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, delikatnie łyżką wymieszać. Przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy. Włożyć ciasto do piekarnika i piec 30 minut w 175 stop. Wyjąć ciasto z piekarnika, ostudzić.

Krem śmietankowy: Żelatynę rozpuścić w 2 łyżeczkach gotowanej wody, ostudzić. Do szklanki wsypać kawę rozpuszczalną, dodać dwie łyżeczki gotowanej wody, dokładnie wymieszać, ostudzić. Bardzo schłodzone mleko przelać do wysokiego naczynia, wsypać śnieżkę , ubić na sztywno. Do ubitej śnieżki dodać żelatynę, dalej ubijać. Masa z kawą : Do rondla wlać półtorej szklanki mleka, dodać cukier zagotować. Resztę mleka przelać do miski, dodać żółtka jaj, obie mąki, zmiksować. Masę żółtkową wlać na gotujące się mleko, mieszając doprowadzić do zagotowania, ostudzić. Margarynę przełożyć do miski rozetrzeć. Dodawać po łyżce ugotowanej masy do margaryny, utrzeć na puch. Następnie dodać kawę, zmiksować.

Polewa : Składniki polewy przełożyć do rondla, postawić na ogniu, mieszając doprowadzić do połączenia się składników i rozpuszczenia cukru, ostudzić. Składanie ciasta: biszkopt krem śmietankowy masa z kawą polewa
Biszkopt z masą kawową
Z podanych składników ciasta przygotowałam i upiekłam biszkopt
Biszkopt z masą kawową
Krem śmietankowy został przygotowany i wyłożony na biszkopt
Biszkopt z masą kawową
Masa żółtkowa została zmiksowana z margaryną i kawą
Biszkopt z masą kawową
Biszkopt upieczony przełożony kremami i oblany polewą