SUPERPRZEPIS

Fajitas z mieloną wołowiną

  • 16
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Fajitas z mieloną wołowiną Więcej zdjęć (5)

Szybkie, pożywne i bardzo smaczne danie z kuchni meksykańskiej podawana z łyżką śmietany.

Składniki:

Fajitas z mieloną wołowiną

 

  • Na 7 porcji:
  • 7 placków tortilli
  • 30 deko zmielonej wołowiny
  • 1 duża cebula
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 szklanka dobrego przecieru pomidorowego
  • starty ser żółty
  • śmietana 18%
  • olej
  • sól, pieprz, papryka ostra
  • 2 łyżeczki sosu chilli
  • masło do wysmarowania naczynia

Sposób przygotowania:

Fajitas z mieloną wołowiną
Cebulę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem, podsmażamy. Następnie dodajemy mięso i na dużym ogniu często mieszając smażymy aż mięso będzie brązowe. Fasolę odsączamy i płuczemy w wodzie, dodajemy na patelnię razem z pomidorami i przecierem. Zmniejszamy ogień, dodajemy przyprawy i gotujemy kilka minut mieszając. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy obok siebie placki, napełniamy farszem i składamy na pół. Posypujemy startym serem i wkładamy do piekarnika na kilka minut (aż ser się rozpuści). Przed podaniem na każdym placku rozsmarowujemy po łyżeczce śmietany.
Fajitas z mieloną wołowiną
Do podsmażonej cebuli dodajemy mięso mielone
Fajitas z mieloną wołowiną
Pomidory rozdrabniamy na patelni, dodajemy fasolę
Fajitas z mieloną wołowiną
Do sosu dodajemy chilli, przyprawy i przecier
Fajitas z mieloną wołowiną
Farsz zawijamy w naleśniki, składamy na pół