sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Gołąbki - roladki w kolorowym towarzystwie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Gołąbki z bogatszym wnętrzem, podane w formie roladek w kolorowym towarzystwie. Całkiem nowe, luksusowe danie.

Gołąbki - roladki w kolorowym towarzystwie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gołąbki - roladki w kolorowym towarzystwie

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki - roladki w kolorowym towarzystwie
Przygotowanie gołąbków wymaga trochę pracy i czasu. Do zapiekania użyłam wysokiego garnka, można również wykorzystać naczynie żaroodporne. Kapustę włoską gotujemy do na półmiękko. Nie powinna być za miękka, ponieważ liście będą się rwały. Ryż gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem curry. Mieszamy go z surowym mięsem mielonym, kukurydzą oraz siemieniem lnianym. Doprawiamy wymienionymi przyprawami i dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki. Tak przygotowane nadzienie wykładamy na ugotowane liście kapusty. Każdy zawijamy jak roladki i kroimy na mniejsze kawałki. Przygotowujemy sos. Pomidory z puszki przekładamy do garnka, dodajemy ziele, liść laurowy, kostkę mięsną. Gotujemy na małym ogniu. Po kilku minutach miksujemy blenderem lub gnieciemy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz resztę przypraw. Zaprawiamy sos mąką wymieszaną z wodą. Na koniec dodajemy drobno pokrojony świeży koperek. Wykładamy garnek częścią pozostałych liści kapusty. Układamy połowę roladek-gołąbków, zalewamy częścią sosu. Dokładamy resztę. Całość przykrywamy liśćmi kapusty i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 45 minut. W tym czasie kroimy paprykę i pieczarki w kotkę, dusimy na patelni do miękkości. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Gdy gołąbki będą już gotowe, układamy na talerzu liście sałaty, na nie wykładamy duszoną paprykę z pieczarkami, gołąbki a na wierchu małą gałązkę kopru. Talerz dekorujemy kukurydzą.
Gołąbki - roladki w kolorowym towarzystwie
Nadzienie wykładamy na liście kapusty i zawijamy jak roladki.
Gołąbki - roladki w kolorowym towarzystwie
Z podanych składników robimy pomidorowy sos.
Gołąbki - roladki w kolorowym towarzystwie
Gołąbki zalewamy sosem i zakrywamy liśćmi kapusty.