Rossie

Rossie

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Karczek z grilla z cebula na ostro

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo dobra karkówka z grilla z cebulą i pikantnym sosem

Karczek z grilla z cebula na ostro

Składniki:

Karczek z grilla z cebula na ostro

 

  • mięso i marynata:
  • 5 grubych plastrów karkówki
  • 5 ząbków czosnku
  • musztarda dijon - 2 łyżki
  • oliwa z oliwek - 2 lyżki
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • majeranek
  • słodka mielona papryka
  • przyprawa do karkówki
  • przyprawa do grilla
  • ____________________
  • sos:
  • 2 czerwone papryki
  • pół puszki pomidorów
  • 1 cebula
  • chili w proszku
  • 2 łyżki masła
  • majeranek
  • mąka pszenna
  • ____________________
  • Dodatkowo:
  • 3 duże cebule
  • miód

Sposób przygotowania:

Karczek z grilla z cebula na ostro
Delikatnie rozbite plastry karkówki, smarujemy zmieszanymi z 2 łyżkami musztardy i dwoma łyżkami oliwy przyprawami (majeranek, słodka papryka, przyprawa do karkówki, przyprawa do grilla, pieprz ziołowy), przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solimy do smaku. Zostawiamy w lodówce na noc, najlepiej na dobę. Mięso układamy na grillu, na mięso kładziemy pokrojone w grube plastry wspomniane 3 duże cebule, każdy plaster cebuli należy zamoczyć w miodzie. Kiedy odwracamy mięso na drugą stronę, cebulę warto zdjąć na czas przewracania i położyć na mięsie z powrotem, dodaje ona bardzo dużo specyficznego posmaku karkówce, tak samo jak miód. Mięso grillujemy tak długo, jak chcemy, ja lubię średnio zgrillowaną karkówkę - mąż trzyma zawsze dłuzej. Sos: W rondlu rozpuszczamy 2 łyżki masła, dodajemy pokrononą w drobna kostkę cebulę. Dusimy ja do miękkości, dodajemy pokrojoną w drobniutką kosteczkę paprykę, podlewamy odrobiną wody, dusimy aż zmięknie. Dodajemy pomidory z puszki, majeranek, chili - ile kto lubi, solimy do smaku, dusimy pół godziny wszystko razem, wymieszane. Sos można zagęścić mąką pszenną rozrobioną z małą ilością zimnej wody.