mariwanna

mariwanna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Książka Kucharska: Danie główne Hortex

Królik z wiśniową nutą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatne, soczyste mięso królika otulone wiśniowo-piwnym sosem - coś przepysznego! Wiśnie rewelacyjnie podkreślają charakter tego dania.

Królik z wiśniową nutą

Składniki:

Królik z wiśniową nutą

 

Sposób przygotowania:

Królik z wiśniową nutą
Królika podzielić na mniejsze kawałki, posolić, posypać białym pieprzem, odstawić do lodówki na godzinę. Cebulę obrać, pokroić w piórka, czosnek posiekać. W głębokiej patelni rozgrzać masło i oliwę, obsmażyć kawałki mięsa na rumiano, wyłożyć na talerz. Na tym samym maśle zeszklić cebulę i czosnek, dodać mięso, ziele angielskie i goździki, zalać 200ml piwa, zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić ok 20 minut. Dodać wiśnie i resztę piwa, zagotować, przykryć i dusić na małym ogniu godzinę. Pod koniec duszenia dodać tymianek, chili oraz galaretkę (jeśli sos będzie zbyt kwaśny). Smacznego!