SUPERPRZEPIS

Piegowate pierożki w bulionie

  • 4
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Piegowate pierożki w bulionie Więcej zdjęć (5)

Pierożki ,, samo zdrowie". Gotowane mięso indyka , otręby , zioła , czarny sezam dodany do ciasta .

Składniki:

Piegowate pierożki w bulionie

 

  • Składniki na bulion
  • 2 pałki ze skrzydła indyka
  • 1-2 duże marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera wielkości pietruszki
  • 1/2 pora ( zielona część)
  • 1 duża cebula
  • 1 duży liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • 2 goździki
  • 1 gałązka lubczyku
  • 5 szklanek wody
  • 1/3 łyżeczki soli
  • maggi w płynie
  • natka pietruszki
  • młode listki tymianku
  • Składniki na pierożki
  • mięso obrane z 1 pałeczki indyka ( bez chrząstek, kości i skórek)
  • 2/3 szklanki mąki + do podsypywania
  • 1/3 szklanki wrzącej wody
  • maggi w płynie
  • pieprz mielony
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki otrębów żytnich
  • 2 łyżki czarnego sezamu
  • 1 łyżka usiekanych młodych listków tymianku
  • 1/2 łyżki usiekanej natki pietruszki
  • 1/4 łyżki usiekanych listków świeżego lubczyku

 

Sposób przygotowania:

Piegowate pierożki w bulionie
Osuszyć obrane i umyte warzywa. Prażyć na rozgrzanej, suchej patelni by uwolniły naturalne cukry i lekko zbrązowiały. Przełożyć do garnka razem z przyprawami umytym mięsem. Zalać wodą -posolić i wlać 1 łyżkę maggi. Gotować 1 godzinę na małym gazie. Wyłowić łyżka cedzakową mięso i warzywa*, **.



Bulion przecedzić ( powinno go zostać 2,5 szklanki ) i doprawić do smaku .Zostawić po pół szklanki bulionu do podawania w nim pierożków ( czyli szklankę na 2 osoby)*, ***.



Nastawić wodę na pierogi - osolić ją i dodać 1 łyżkę oleju . Mięso bardzo drobno usiekać szerokim nożem ( lub zmielić ). Cebulę bardzo drobno pokroić i usmażyć na złoto na łyżce oleju. Wymieszać mięso, otręby, usiekane zioła, łyżkę oleju. Doprawić do smaku maggi i pieprzem mielonym.



Sezam uprażyć na suchej patelni. Mąkę wsypać do miski i wymieszać z sezamem. Zalać wrzącą wodą , lekko osolić , dodać łyżkę oleju . Ugnieść elastyczne ciasto. Rozwałkować na cienkie płaty . Wycinać małe kółeczka ( ja to robię kieliszkiem do jajek na miękko) . Na każde kółko nakładać farsz i zlepiać pierożek . Układać na posypanej mąką tacy ( z tej porcji wychodzi 30 pierożków ). Gotować ok minuty. Wyjmować łyżką cedzakową bezpośrednio po wypłynięciu . Podawać w gorącym bulionie posypanym młodziutkimi listkami tymianku.



* Odłożyć 1 ,,pałkę" i odlać 1/2 szklanki bulionu na sos - będzie na inny obiad.



**Warzywa ( seler, pietruszkę i marchew -wykorzystać na sałatkę )



***Pozostały bulion ( 1 szklankę ) wykorzystać na inną zupę
Piegowate pierożki w bulionie
Ugotować mocny bulion na indyku i dużej ilości warzyw
Piegowate pierożki w bulionie
Z mięsa z rosołu-cebuli-otrębów i ziół z przyprawami przygotować farsz do pierogów
Piegowate pierożki w bulionie
Z parzonego ciasta z uprażonym sezamem wycinać krążki
Piegowate pierożki w bulionie
Po nałożeniu farszu na ciasto i zlepieniu pierogów-gotować je w osolonym wrzątku minutę od wypłynięcia