Strona główna Podchmielona golonka z marchewką

Podchmielona golonka z marchewką

Golonka « poprzedni | następny »
Babciagramolka - autor przepisu Podchmielona golonka z marchewką offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2665
MODERATOR
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Podchmielona golonka z marchewką
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

Golonka robiona w trzech fazach : gotowana - macerowana i obsmażona - i na końcu pieczona w naczyniu żaroodpornym z marchewką .


trudność: średne
czas:

Podchmielona golonka z marchewką - SKŁADNIKI:

  • 1 średniej wielkości golonka ( teoretycznie na osobę - u mnie starczy na 2 )
  • 1 cebula
  • 3 duże marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • 1 płaska łyżeczka pieprz mielonego
  • 2 łyżeczki mielonej papryki
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • kawałek selera
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki konfitury z czarnej porzeczki
  • 1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy
  • 1 łyżka masła
  • olej z pestek winogron
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • 2 listki maggi ogrodowego
  • 50 mll Ginu ( lub Winiaku , Jałowcówki itp. )

Podchmielona golonka z marchewką - PRZYGOTOWANIE:

Umyć i oczyścić golonki .Ułożyć w garnku z 1 marchewką , selerem , cebulą , obranymi ząbkami czosnku , listkami maggi , listkami laurowymi , zielem angielskim i 1 płaską łyżeczką soli . Zalać wodą tak by golonka była dobrze przykryta ( ok. 1,5 litra ) .
Gotować na małym gazie 1,5 godziny .Wyjąć . Wywar przecedzić i użyć na zupę ( np. barszcz ukraiński )
Przygotować pastę przyprawową z 2 łyżek oleju , miodu konfitury z czarnej porzeczki , Ginu , 1 łyżeczki soli , pieprzu , papryki .
Golonkę nasmarować przyprawami . Obłożyć kawałkami rozmarynu i zostawić na 2 godziny . Obetrzeć lekko z marynaty .
W naczyniu żaroodpornym ułożyć golonkę , a obok pokrojoną w kawałki marchew - ja dołożyłam jeszcze ziemniaki bo na 2 osoby sie zmieściły . Polać resztą obtartej marynaty .Lekko zamieszać marchew i ziemniaki by się pokryły marynatą . Na wierzch położyć rozmaryn z marynaty.
Wstawić dokładnie przykryte naczynie do zimnego piekarnika . Nastawić piekarnik na 200 * C i piec 1 godzinę , aż będzie złocista ( sprawdzić czy jest na tyle miękka , że mięso odchodzić od kości - ma się rozpływać w ustach ).



Komentarze do Podchmielona golonka z marchewką (strona 1 z 1)  
msewka

msewka
offline

2011-09-23 10:04
Mój mąż byłby wniebowzięty mając na obiad taką goloneczkę.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Golonka
Golonka pieczona z jabłkami Polska golonka pieczona z warzywami Miodowo piwna golonka
Ogniste golonki Tymbaliki drobiowo-wieprzowe bez żelatyny Golonka w przyprawach
Galareta wieprzowa Golonka z ryżem i warzywami Ragout z golonki
Golonka w pomidorach Golonka w piwie- najprostszy przepis Miodowa golonka na piwie
Dziś moderatorami są
misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

1 2 3 4
 
 
 
Sonda
Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

 
 Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

głosuj
 
Ostatnio komentowane