Strona główna Podchmielona golonka z marchewką

Podchmielona golonka z marchewką

Golonka « poprzedni | następny »
Babciagramolka

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2797
MODERATOR
zdjęcia: 1 z 5
Podchmielona golonka z marchewką
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

Golonka robiona w trzech fazach : gotowana - macerowana i obsmażona - i na końcu pieczona w naczyniu żaroodpornym z marchewką .


trudność: średnie
czas:

Podchmielona golonka z marchewką - SKŁADNIKI:

Podchmielona golonka z marchewką - PRZYGOTOWANIE:

Umyć i oczyścić golonki .Ułożyć w garnku z 1 marchewką , selerem , cebulą , obranymi ząbkami czosnku , listkami maggi , listkami laurowymi , zielem angielskim i 1 płaską łyżeczką soli . Zalać wodą tak by golonka była dobrze przykryta ( ok. 1,5 litra ) .
Gotować na małym gazie 1,5 godziny .Wyjąć . Wywar przecedzić i użyć na zupę ( np. barszcz ukraiński )
Przygotować pastę przyprawową z 2 łyżek oleju , miodu konfitury z czarnej porzeczki , Ginu , 1 łyżeczki soli , pieprzu , papryki .
Golonkę nasmarować przyprawami . Obłożyć kawałkami rozmarynu i zostawić na 2 godziny . Obetrzeć lekko z marynaty .
W naczyniu żaroodpornym ułożyć golonkę , a obok pokrojoną w kawałki marchew - ja dołożyłam jeszcze ziemniaki bo na 2 osoby sie zmieściły . Polać resztą obtartej marynaty .Lekko zamieszać marchew i ziemniaki by się pokryły marynatą . Na wierzch położyć rozmaryn z marynaty.
Wstawić dokładnie przykryte naczynie do zimnego piekarnika . Nastawić piekarnik na 200 * C i piec 1 godzinę , aż będzie złocista ( sprawdzić czy jest na tyle miękka , że mięso odchodzić od kości - ma się rozpływać w ustach ).


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Podchmielona golonka z marchewką (strona 1 z 1)  
msewka

msewka

2011-09-23 10:04
Mój mąż byłby wniebowzięty mając na obiad taką goloneczkę.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Golonka
Golonki w piwie Golonka pieczona Golonko miodowo musztardowe
Golonko z piwem Golonka wieprzowa z kiszona kapustą Galaretka wieprzowa
Piwne risotto z wieprzowiną Golonka pieczona z warzywami Golonki w warzywach
Klasyczna golonka z czerwoną kapustą i pieczarkami Gotowane golonka Pierogi z kapustą, grzybami i golonką

Redakcja Gotuje

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane