Strona główna Podchmielona golonka z marchewką

Podchmielona golonka z marchewką

Golonka « poprzedni | następny »
Babciagramolka - Przepis na: Podchmielona golonka z marchewką offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2756
MODERATOR
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Podchmielona golonka z marchewką
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

Golonka robiona w trzech fazach : gotowana - macerowana i obsmażona - i na końcu pieczona w naczyniu żaroodpornym z marchewką .


trudność: średne
czas:

Podchmielona golonka z marchewką - SKŁADNIKI:

  • 1 średniej wielkości golonka ( teoretycznie na osobę - u mnie starczy na 2 )
  • 1 cebula
  • 3 duże marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • 1 płaska łyżeczka pieprz mielonego
  • 2 łyżeczki mielonej papryki
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • kawałek selera
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki konfitury z czarnej porzeczki
  • 1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy
  • 1 łyżka masła
  • olej z pestek winogron
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • 2 listki maggi ogrodowego
  • 50 mll Ginu ( lub Winiaku , Jałowcówki itp. )

Podchmielona golonka z marchewką - PRZYGOTOWANIE:

Umyć i oczyścić golonki .Ułożyć w garnku z 1 marchewką , selerem , cebulą , obranymi ząbkami czosnku , listkami maggi , listkami laurowymi , zielem angielskim i 1 płaską łyżeczką soli . Zalać wodą tak by golonka była dobrze przykryta ( ok. 1,5 litra ) .
Gotować na małym gazie 1,5 godziny .Wyjąć . Wywar przecedzić i użyć na zupę ( np. barszcz ukraiński )
Przygotować pastę przyprawową z 2 łyżek oleju , miodu konfitury z czarnej porzeczki , Ginu , 1 łyżeczki soli , pieprzu , papryki .
Golonkę nasmarować przyprawami . Obłożyć kawałkami rozmarynu i zostawić na 2 godziny . Obetrzeć lekko z marynaty .
W naczyniu żaroodpornym ułożyć golonkę , a obok pokrojoną w kawałki marchew - ja dołożyłam jeszcze ziemniaki bo na 2 osoby sie zmieściły . Polać resztą obtartej marynaty .Lekko zamieszać marchew i ziemniaki by się pokryły marynatą . Na wierzch położyć rozmaryn z marynaty.
Wstawić dokładnie przykryte naczynie do zimnego piekarnika . Nastawić piekarnik na 200 * C i piec 1 godzinę , aż będzie złocista ( sprawdzić czy jest na tyle miękka , że mięso odchodzić od kości - ma się rozpływać w ustach ).


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Podchmielona golonka z marchewką (strona 1 z 1)  
msewka

msewka
offline

2011-09-23 10:04
Mój mąż byłby wniebowzięty mając na obiad taką goloneczkę.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Golonka
Golonko w galarecie Bawarska golonka Galareta wieprzowa
Golonka z kiszoną kapustą Mariel Golonki pieczone na kiszonej kapuście Golonka z konfiturą z czerwonej cebuli
Golonka pieczona z jabłkami Polska golonka pieczona z warzywami Miodowo piwna golonka
Ogniste golonki Tymbaliki drobiowo-wieprzowe bez żelatyny Golonka w przyprawach

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane