krzyssiu_o1995

krzyssiu_o1995

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 348]

Przekładaniec siostry Anastazji

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo dobre polecam wszystkim

Przekładaniec siostry Anastazji

Składniki:

Przekładaniec siostry Anastazji

 

  • KRUCHE CIASTO:
  • 3 szklanki mąki
  • 22 dag margaryny
  • 18 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany
  • 6 żółtek
  • MASA JABŁKOWA:
  • 1 kg jabłek (1,5 kg lepiej)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 galaretka jabłkowa lub agrestowa
  • MASA KOKOSOWA:
  • 200g kokosu
  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • MASA ORZECHOWA:
  • 4 jajka
  • 12 dag orzechów (=1 szklanka niezmielonych)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Przekładaniec siostry Anastazji
KRUCHE CIASTO:
Mąkę zamieszać z proszkiem. Dodać margarynę i posiekać nożem. Cukier utrzeć z żółtkami i dodać do mąki. Dodać śmietanę i lekko wyrobić. Ciasto podzielić na 2 części.
Z doświadczenia już wiem, że ze śmietaną ciasto wychodzi twardawe więc proponuję dać 2 łyżki śmietany i 2 łyżki oleju.

MASA JABŁKOWA:
Jabłka zetrzeć na grubej tarce i podsmażyć razem z cukrem do odparowania wody. Na końcu wsypać galaretkę i dobrze wymieszać.

MASA KOKOSOWA:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, kokos i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać.

MASA ORZECHOWA:
Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka i wymieszać. Dodać resztę składników i wymieszać.
I znowu z doświadczenia wiem, że kakao powoduje, że nie bardzo czuć orzechy więc proponuję zrezygnować z kakao i dodać więcej orzechów, np. 15 dag.

Przygotować dużą blachę szarlotkową.
Układanie ciast:
I połowa kruchego ciasta
masa jabłkowa
masa kokosowa
masa orzechowa
II kruche ciasto
Piec całość w temp. 180−200 st. przez ok. 20−30 min.
U mnie wykończenie z polewy czekoladowej i posypane wiórkami kokosowymi.