eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Schab ze śliwką i morelą Eli

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 17

Pyszny schab faszerowany.

Schab ze śliwką i morelą Eli

Składniki:

Schab ze śliwką i morelą Eli

 

  • 1 1/2 kg schabu

 

  • marynata:
  • 1 trawa cytrynowa z zalewy
  • 2 papryczki chili z zalewy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 czubata łyżka posiekanego imbiru z zalewy
  • 1 łyżka oleju sezamowego jasnego
  • 1 łyżka oleju ryżowego
  • 1 łyżka kucharka

 

 

  • glazura:
  • 4 łyżki keczupu ostrego
  • 4 łyżki dżemu morelowego
  • 2 łyżki sosu śliwkowego Tao Tao
  • śliwki które nie zmieściły się w schabie

 

  • rękaw do pieczenia

Sposób przygotowania:

Schab ze śliwką i morelą Eli
Umyty schab osuszyć ręcznikiem papierowym.Trawę cytrynową i papryczki chili drobniutko posiekać.Połączyć wszystkie składniki marynaty,posmarować schab i włożyć do lodówki na noc.Śliwki i morele namoczyć w letniej wodzie.Schab oczyścić z marynaty i osuszyć ręcznikiem papierowym.Naciąć schab długim nożem przez środek i w otwór włożyć (z obu stron)śliwki i morele.Składniki glazury zmiksować.Schab włożyć do rękawa i posmarować ze wszystkich stron glazurą.Zabezpieczyć końce rękawa.Schab położyć na blasze i piec wpiekarniku nagrzanym do 190 stopni przez godzinę.Po godzinie pieczenia rozciąć rękaw i piec jeszcze pół godziny,żeby schab się zrumienił.Smacznego!