msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Książka Kucharska: Ciasta bożonarodzeniowe

Sernik gotowany z galaretką.

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Mój pierwszy sernik gotowany.Jest to kombinacja kilku innych przepisów.Zrobiłam na urodziny córki i znikał błyskawicznie ze stołu.

Sernik gotowany z galaretką. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik gotowany z galaretką.

  • na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru (o poj.250 ml)
  • 20 dag masła-prawdziwego
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka kakao

  • na ser:
  • 1 kg białego sera mielonego w wiadereczku
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru (o poj.250 ml)
  • 3 jajka
  • 25 dag masła-prawdziwego

  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 1 puszka ananasów
  • owoce do dekoracji 9u mnie porzeczki czerwone i czarne oraz agrest i ananas)

Sposób przygotowania:

Sernik gotowany z galaretką.

Zagnieść ciasto z podanych składników.Wysmarować tłuszczem blachę o wymiarach 25*40 cm, posypać bułką tartą.Wylepić ciastem blaszkę i upiec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (termoobieg) ok.25 minut. Sprawdzić patyczkiem do szaszłyków , czy jest upieczone-wbijając patyczek w ciasto.Jeśli jest suchy, to znaczy,że ciasto jest upieczone. Na wystudzonym cieście ułożyć kawałki osączonego ananasa. Proszek budyniowy rozmieszać w szklance mleka. W garnku na małym ogniu roztopić masło,włożyć ser z wiadereczka i roztrzepane całe jajka wraz z cukrem. Mieszając ,zagotować.Dolać mleko z rozpuszczonym w nim proszku budyniowym i ponownie zagotować. Gorącą masę serową wylać na ciasto. Galaretki pomarańczowe rozpuścić w 2,5 szklanki gorącej wody,wystudzić. Gdy masa serowa wystygnie ozdobić sernik pozostałym ananasem i owocami wg.uznania.Zalać tężejącą galaretką.Wstawić do lodówki. Najlepiej jeść następnego dnia.

Redakcja poleca: