czarnulkax

czarnulkax

Szef Kuchni
[Przepisów: 59]

Sernik Wiedeński

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne i smaczny sernik idealny do kawy.

Sernik Wiedeński

Składniki:

Sernik Wiedeński

 

 

Sposób przygotowania:

Sernik Wiedeński
Tłusty, niekwaśny twaróg mielimy dwa razy w maszynce do mięsa.W misce ucieramy masło na pianę, dodajemy cukier, po jednym żółtku, cukier waniliowy, kilka kropel aromatu migdałowego lub pomarańczowego.Ucieramy dalej, dodając po trochu zmielonego twarogu.Gdy utrzemy cały twaróg, dodajemy kaszę mannę, mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z płaską łyżeczką proszku do pieczenia i krótko ucieramy, aby wszystkie składniki połączyły się.Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.Umyte i obtarte rodzynki i pokrojoną smażoną skórkę pomarańczową obtaczamy lekko w mące, wsypujemy do masy i mieszamy.Dużą tortownicę smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką.Wkładamy masę serową, wyrównujemy nożem zagarniając nieco więcej masy na środek tortownicy.Pieczemy w średnio gorącym piekarniku około godziny.Gdy sernik jest upieczony (sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest suche), otwieramy piekarnik i przez kilka minut pozostawiamy jeszcze tortownicę w środku.Po wyjęciu z piekarnika otwieramy tortownicę i pozostawiamy ciasto do ostygnięcia.Ostudzone ciasto pokrywamy polewą ugotowaną z cukru, margaryny, kakao i wody.