Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Śledzie po domowemu

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Jabłka obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokrajać na cienkie plasterki. Ogórki

Śledzie po domowemu

Składniki:

Śledzie po domowemu

 

Sposób przygotowania:

Śledzie po domowemu
Jabłka obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokrajać na cienkie plasterki. Ogórki odcedzić, kwas ogórkowy odstawić na bok., ogórki pokroić w cienkie talarki. Cebulę obrać i pokroić w drobne paski. Sałatę umyć, pomidory obrać ze skórki i pokroić w cienkie paski.
        
Jabłka, cebulę i ogórki wymieszać z majonezem i jogurtem, doprawić solą i pieprzem. Jeśli sos jest za gęsty, rozrzedzić kwasem ogórkowym. Sałatę ułożyć na talerzu, na to położyć filety śledziowe i polać przygotowanym sosem. Udekorować koperkiem i pomidorami. Podawać z chlebem razowym lub ziemniakami posypanymi natką pietruszki. Jako napój poleca się chłodzone piwo.