bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 188]

Strucla z makiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Taka strucla gości u nas na wigilijnym stole.

Strucla z makiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Strucla z makiem

 

 

  • Na nadzienie:
  • 30 dkg maku
  • 2 szklanki mleka
  • 15 dkg margaryny
  • 3 jajka
  • 15 dkg cukru pudru
  • 2 łyżki miodu
  • 10 dkg rodzynek
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki pokrojonej skórki pomarańczowej

 

  • Lukier:
  • 15 dkg cukru pudru
  • sok wyciśnięty z cytryny
  • mieszanka keksowa
  • skórka pomarańczowa

Sposób przygotowania:

Strucla z makiem
Ciasto: mąkę przesiej na stolnicę dodaj cukier puder, miękką margarynę , żółtka, jajko, szczyptę soli i drożdże rozrobione w letnim mleku, wyrób ciasto. Gdy zacznie odchodzić od ręki odstaw je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Mak zalej mlekiem i gotuj na małym ogniu, aż mleko całkiem odparuje, zostaw do wystygnięcia. Jak mak wystygnie to zmiel go dwa razy przez maszynkę.Utrzyj margarynę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodawaj żółtka, potem mak i resztę składników, a na koniec pianę z białek. Podrośnięte ciasto rozwałkuj na stolnicy, posmaruj białkiem i rozsmaruj na nim masę makową, na środku ułóż mieszankę keksową, zwiń struclę i daj do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około godziny w temp. 180 stopni.Lukier: cukier puder utrzyj stopniowo dodawaj sok z cytryny. Polukruj struclę i posyp skórką pomarańczową.
Strucla z makiem
Ciasto rozwałkuj, rozsmaruj masę makową i na środku ułóż mieszankę keksową.
Strucla z makiem
zwiń struclę i daj do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Strucla z makiem
Piecz około godziny w temp. 180 stopni.