czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Świąteczna stefanka

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

To ciasto jest typowo świąteczne. Wyczuwalny jest charakterystyczny smak miodu, powidła śliwkowe oraz delikatny krem.

Świąteczna stefanka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Świąteczna stefanka

 

 

Sposób przygotowania:

Świąteczna stefanka
1. Margarynę, miód i cukier stopić i przestudzić. Mąkę przesiać wraz z sodą oczyszczoną i kakao. Dodać stopioną, przestudzoną masę. Na koniec dać jajka. Dokładnie wyrobić, aż wszystkie składniki się połączą (ciasto nie jest zbyt gęste!). Ciasto wstawić na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować i wylepić dno formy o wym. 24x27cm. Piec około 20minut w temp. 180st. Przestudzić i przekroić na trzy części. 2. Mleko zagotować z cukrem pudrem i kaszą manną. Gotować na małym ogniu około 15minut, często mieszając. Masę całkowicie ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puch, dodawać po łyżce kaszy manny. na koniec dodać sok z cytryny. Blaty ciasta smarować powidłami, następnie przekładać kremem. Wierzch można posmarować resztą kremu lub oprószyć cukrem pudrem i udekorować czekoladowymi gwiazdkami.
Świąteczna stefanka
Wszystkie składniki wyrobic, ciasto schłodzić.
Świąteczna stefanka
Ciasto rozwałkować, upiec, ostudzic i przekroić