SUPERPRZEPIS

Świąteczny makownik

  • 4
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12
Świąteczny makownik

W moim rankingu makowców jest on na pierwszym miejscu. POLECAM!

Składniki:

Świąteczny makownik

 

  • Blaszka 24x36 cm
  • Ciasto makowe:
  • 0,5 kostki margaryny,
  • 30 dag maku,
  • 6 jajek,
  • 18 dag cukru pudru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • Olejek migdałowy,
  • Bakalie ulubione (około 0,5 szklanki)
  • Składniki na biszkopt:
  • 5 jajek,
  • 15 dag cukru,
  • 15 dag mąki tortowej.
  • Masa:
  • ¾ kostki masła,
  • 1 łyżka śmietany,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 żółtko,
  • Około 7 dag orzechów włoskich

 

  • Dodatkowo do wykończenia:
  • Dowolne bakalie ( u mnie morele, rodzynki, orzechy, daktyle),
  • 1 biała czekolada.

 

Sposób przygotowania:

Świąteczny makownik
MAK: Mak sparzamy. Ostygnięty mielimy dwa razy. Następnie ucieramy margarynę z cukrem, po czym dodajemy żółtka. Dokładnie ucieramy na puch. Powoli dodajemy mak, a na koniec proszek do pieczenia. Oddzielnie ubijamy białka. Ubite łączymy z makiem. Do całości dodajemy olejek migdałowy na zapach oraz bakalie. Ciasto wylewamy na blaszkę.

BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy cukier, a później żółtka. Na koniec całość delikatnie łączymy z mąką. Ciasto biszkoptowe wylewamy na ciasto makowe. Pieczemy całość około 45 min w temp 180°C. Po wyjęciu ciasto studzimy i obracamy do „góry nogami”, tak by biszkopt był na spodzie.

MASA: Orzechy mielimy. Masło ucieramy. Następnie dokładamy do niego śmietanę, cukier i żółtko. Gdy składniki dokładnie się połączą dokładamy orzechy. Dokładnie miksujemy. Masę wykładamy na upieczone ciasto makowe.

WYKOŃCZENIE: Bakalie kroimy na mniejsze części. Wykładamy na masę orzechową. Czekoladę rozpuszczamy. Wylewamy ją na bakalie.