Strona główna Wielkanocna babka drożdżowa

Wielkanocna babka drożdżowa
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Wielkanocne ciasta

Babki, Wielkanoc « poprzedni | następny »
msewka offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 594
zdjęcia: 1 z 1
Wielkanocna babka drożdżowa
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 10

Babka świąteczna,bardzo tradycyjna.


trudność: średne
czas:

Wielkanocna babka drożdżowa - SKŁADNIKI:

Wielkanocna babka drożdżowa - PRZYGOTOWANIE:

Drożdże rozkruszyć,zalać podgrzanym mlekiem (nie gorącym), dać łyżkę cukru i mąki i dobrze roztrzepać.Odstawić,aż rozczyn podwoi swoją objętość.Do dużej miski wsypać przesianą mąkę,wsypać budyń.Margarynę rozpuścić i ostudzić.Do mąki z budyniem wlać rozczyn,wbić całe jajko i 2 żółtka,wlać roztopioną margarynę i wszystko dobrze wyrobić. Oprószyć wierzch ciasta i boki miski mąką,przykryć lnianą ściereczką.do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).W międzyczasie sparzyć rodzynki i osuszyć.Gdy ciasto podrośnie wsypać rodzynki i przerobić dokładnie jeszcze raz i włożyć do formy na babkę,wysmarowanej wcześniej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Poczekać ok.20 minut po czym wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec ok.40-45 minut w termoobiegu.Po upieczeniu pozostawić na 5 minut w piekarniku po czym wyjąć z formy i wystudzić.Kto lubi może polukrować.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Wielkanocna babka drożdżowa (strona 1 z 1)  
Ewa Garstecki

Ewa Garstecki
offline

2009-03-30 15:03
Bardzo ucieszylam sie jak znalazlam te website, ale mam trudnosci w wykorzystaniu przepisow, ktore zawieraja na przyklad nazwe produktu typu "maka szymanowska". Od lat mieszkam za granica i naparwde nie wiem co to za maka i jaka inna moglabym ja zastapic.
Poza tym przepis wyglada bardzo interesujaco i co najwazniejsz ma podane temperatury pieczenia.
Skomentuj
Oceń:
0
Sarenka

Sarenka
offline

2009-03-30 15:21
Mniaaaam, uwielbiam drozdzowe wypieki. Ladnie Pani wyszla ta babka.
A maka, dlaczego akurat szymanska ??
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka
offline

2009-03-30 15:58
Ja taką stosuję,ale możecie dać inną pszenną mąkę.To tylko moje przyzwyczajenie.
Skomentuj
Oceń:
0
misia53

misia53
offline

2009-03-30 20:54
I ja dodam swoje" trzy grosze".Mą ka Szymanowska ma opinię najlepszej ,ale można też z innej tortowej.Ciasta drożdzowe wymagają jakościowo dobrej mąki.
Ja piekę sporo drożdzowych ,bo bardzo lubię i pochwalam Cię bardzo msewka.
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka
offline

2009-03-31 09:59
Dziękuję za miły komentarz.Myślałam,że drożdżowe to przeżytek a jednak nie.Początki moich drożdżowców były różne ale teraz już zawsze mi się udają.
Skomentuj
Oceń:
0
luna

luna
offline

2009-12-27 16:04
Drozdzowe plus rodzynki, mniam . Do tego jeszcze gorace mleko lub kawa i dzien jest weselszy:)
Skomentuj
Oceń:
0
prezes

prezes
offline

2010-01-31 22:37
;) drożdżowe nigdy nie jest przeżytkiem,dziś piekłam twoją babkę i nawet nie zdążyła dobrze wystygnąć.......pycha na 5+
Skomentuj
Oceń:
0
alpido

alpido
offline

2010-04-01 21:21
Mam pytanie, bo zawsze mam z tym problem: do jakiej wysokości formy należy ją wypełnić ciastem, żeby w trakcie pieczenia "się nie wylało"?
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Babki
Gotowana babka z dodatkiem białej czekolady Babka dyniowa z polewą czekoladową Babka herbaciana
Babka z dodatkiem dyni Babka piernikowa Babka biszkoptowa
Babka z malinami Eli Jogurtowa babka z jeżynami Babka z kokosem
Babka kokosowa z nutą kakaową  Babka wielkanocna Babka czekoladowa wg Zub3r'a

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert online

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane