Strona główna Wielkanocna babka drożdżowa

Wielkanocna babka drożdżowa
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Wielkanocne ciasta

Babki, Wielkanoc « poprzedni | następny »
msewka - Przepis na: Wielkanocna babka drożdżowa offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 594
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Wielkanocna babka drożdżowa
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 10

Babka świąteczna,bardzo tradycyjna.


trudność: średne
czas:

Wielkanocna babka drożdżowa - SKŁADNIKI:

  • 5 dag drożdży
  • 0,5 kg mąki szymanowskiej
  • 15 dag margaryny
  • 15 dag cukru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 200 ml mleka
  • duża garść rodzynek
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
  • ew. lukier

Wielkanocna babka drożdżowa - PRZYGOTOWANIE:

Drożdże rozkruszyć,zalać podgrzanym mlekiem (nie gorącym), dać łyżkę cukru i mąki i dobrze roztrzepać.Odstawić,aż rozczyn podwoi swoją objętość.Do dużej miski wsypać przesianą mąkę,wsypać budyń.Margarynę rozpuścić i ostudzić.Do mąki z budyniem wlać rozczyn,wbić całe jajko i 2 żółtka,wlać roztopioną margarynę i wszystko dobrze wyrobić. Oprószyć wierzch ciasta i boki miski mąką,przykryć lnianą ściereczką.do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).W międzyczasie sparzyć rodzynki i osuszyć.Gdy ciasto podrośnie wsypać rodzynki i przerobić dokładnie jeszcze raz i włożyć do formy na babkę,wysmarowanej wcześniej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Poczekać ok.20 minut po czym wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec ok.40-45 minut w termoobiegu.Po upieczeniu pozostawić na 5 minut w piekarniku po czym wyjąć z formy i wystudzić.Kto lubi może polukrować.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Wielkanocna babka drożdżowa (strona 1 z 1)  
Ewa Garstecki

Ewa Garstecki
offline

2009-03-30 15:03
Bardzo ucieszylam sie jak znalazlam te website, ale mam trudnosci w wykorzystaniu przepisow, ktore zawieraja na przyklad nazwe produktu typu "maka szymanowska". Od lat mieszkam za granica i naparwde nie wiem co to za maka i jaka inna moglabym ja zastapic.
Poza tym przepis wyglada bardzo interesujaco i co najwazniejsz ma podane temperatury pieczenia.
Skomentuj
Oceń:
0
Sarenka

Sarenka
offline

2009-03-30 15:21
Mniaaaam, uwielbiam drozdzowe wypieki. Ladnie Pani wyszla ta babka.
A maka, dlaczego akurat szymanska ??
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka
offline

2009-03-30 15:58
Ja taką stosuję,ale możecie dać inną pszenną mąkę.To tylko moje przyzwyczajenie.
Skomentuj
Oceń:
0
misia53

misia53
offline

2009-03-30 20:54
I ja dodam swoje" trzy grosze".Mą ka Szymanowska ma opinię najlepszej ,ale można też z innej tortowej.Ciasta drożdzowe wymagają jakościowo dobrej mąki.
Ja piekę sporo drożdzowych ,bo bardzo lubię i pochwalam Cię bardzo msewka.
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka
offline

2009-03-31 09:59
Dziękuję za miły komentarz.Myślałam,że drożdżowe to przeżytek a jednak nie.Początki moich drożdżowców były różne ale teraz już zawsze mi się udają.
Skomentuj
Oceń:
0
luna

luna
offline

2009-12-27 16:04
Drozdzowe plus rodzynki, mniam . Do tego jeszcze gorace mleko lub kawa i dzien jest weselszy:)
Skomentuj
Oceń:
0
prezes

prezes
offline

2010-01-31 22:37
;) drożdżowe nigdy nie jest przeżytkiem,dziś piekłam twoją babkę i nawet nie zdążyła dobrze wystygnąć.......pycha na 5+
Skomentuj
Oceń:
0
alpido

alpido
offline

2010-04-01 21:21
Mam pytanie, bo zawsze mam z tym problem: do jakiej wysokości formy należy ją wypełnić ciastem, żeby w trakcie pieczenia "się nie wylało"?
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Babki
Babka dyniowa z polewą czekoladową Babka herbaciana Babka z dodatkiem dyni
Babka piernikowa Babka biszkoptowa Babka z malinami Eli
Jogurtowa babka z jeżynami Babka z kokosem Babka kokosowa z nutą kakaową
 Babka wielkanocna Babka czekoladowa wg Zub3r'a Babka ze śliwkami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj