Strona główna Wielkanocna babka drożdżowa

Wielkanocna babka drożdżowa
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Wielkanocne ciasta

Babki, Wielkanoc « poprzedni | następny »
msewka - Przepis na: Wielkanocna babka drożdżowa offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 593
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Wielkanocna babka drożdżowa
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 10

Babka świąteczna,bardzo tradycyjna.


trudność: średne
czas:

Wielkanocna babka drożdżowa - SKŁADNIKI:

  • 5 dag drożdży
  • 0,5 kg mąki szymanowskiej
  • 15 dag margaryny
  • 15 dag cukru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 200 ml mleka
  • duża garść rodzynek
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
  • ew. lukier

Wielkanocna babka drożdżowa - PRZYGOTOWANIE:

Drożdże rozkruszyć,zalać podgrzanym mlekiem (nie gorącym), dać łyżkę cukru i mąki i dobrze roztrzepać.Odstawić,aż rozczyn podwoi swoją objętość.Do dużej miski wsypać przesianą mąkę,wsypać budyń.Margarynę rozpuścić i ostudzić.Do mąki z budyniem wlać rozczyn,wbić całe jajko i 2 żółtka,wlać roztopioną margarynę i wszystko dobrze wyrobić. Oprószyć wierzch ciasta i boki miski mąką,przykryć lnianą ściereczką.do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).W międzyczasie sparzyć rodzynki i osuszyć.Gdy ciasto podrośnie wsypać rodzynki i przerobić dokładnie jeszcze raz i włożyć do formy na babkę,wysmarowanej wcześniej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Poczekać ok.20 minut po czym wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec ok.40-45 minut w termoobiegu.Po upieczeniu pozostawić na 5 minut w piekarniku po czym wyjąć z formy i wystudzić.Kto lubi może polukrować.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Wielkanocna babka drożdżowa (strona 1 z 1)  
Ewa Garstecki

Ewa Garstecki
offline

2009-03-30 15:03
Bardzo ucieszylam sie jak znalazlam te website, ale mam trudnosci w wykorzystaniu przepisow, ktore zawieraja na przyklad nazwe produktu typu "maka szymanowska". Od lat mieszkam za granica i naparwde nie wiem co to za maka i jaka inna moglabym ja zastapic.
Poza tym przepis wyglada bardzo interesujaco i co najwazniejsz ma podane temperatury pieczenia.
Skomentuj
Oceń:
0
Sarenka

Sarenka
offline

2009-03-30 15:21
Mniaaaam, uwielbiam drozdzowe wypieki. Ladnie Pani wyszla ta babka.
A maka, dlaczego akurat szymanska ??
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka
offline

2009-03-30 15:58
Ja taką stosuję,ale możecie dać inną pszenną mąkę.To tylko moje przyzwyczajenie.
Skomentuj
Oceń:
0
misia53

misia53
offline

2009-03-30 20:54
I ja dodam swoje" trzy grosze".Mą ka Szymanowska ma opinię najlepszej ,ale można też z innej tortowej.Ciasta drożdzowe wymagają jakościowo dobrej mąki.
Ja piekę sporo drożdzowych ,bo bardzo lubię i pochwalam Cię bardzo msewka.
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka
offline

2009-03-31 09:59
Dziękuję za miły komentarz.Myślałam,że drożdżowe to przeżytek a jednak nie.Początki moich drożdżowców były różne ale teraz już zawsze mi się udają.
Skomentuj
Oceń:
0
luna

luna
offline

2009-12-27 16:04
Drozdzowe plus rodzynki, mniam . Do tego jeszcze gorace mleko lub kawa i dzien jest weselszy:)
Skomentuj
Oceń:
0
prezes

prezes
offline

2010-01-31 22:37
;) drożdżowe nigdy nie jest przeżytkiem,dziś piekłam twoją babkę i nawet nie zdążyła dobrze wystygnąć.......pycha na 5+
Skomentuj
Oceń:
0
alpido

alpido
offline

2010-04-01 21:21
Mam pytanie, bo zawsze mam z tym problem: do jakiej wysokości formy należy ją wypełnić ciastem, żeby w trakcie pieczenia "się nie wylało"?
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Babki
Figa z makiem - babka Babka z brzoskwinią Babka śmietankowa z żurawiną
Ucierana babka z sokiem z pomarańczy Babka z bananami Zebra na mleku sojowym
Poziomkowa babka z żółtymi malinami Babka z malinami Babka majonezowa wg Zub3r'a
Babka z cukinią i daktylami Babka w wersji letniej z truskawkami Ciasto zebra z sokiem truskawkowym

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

 
 Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

głosuj
 

Ostatnio komentowane