dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Wiosenny sernik ze szpinakiem i truskawkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Przepyszny, wiosenny sernik w kolorze zielonym. Kolor ten uzyskałam dodając szpinak. W smaku jest on nie wyczuwalny ale dzięki temu możemy przemycić go swoim dzieciom. Mocno kakaowy spód, a wierzch z bitej śmietany i truskawek. Całość przepyszna!

Wiosenny sernik ze szpinakiem i truskawkami

Składniki:

Wiosenny sernik ze szpinakiem i truskawkami

 

  • Ciasto:
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 mocno czubate łyżki kakao
  • 100 g masła
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • 50 g cukru

 

 

  • Bita śmietana
  • 200 ml dobrze schłodzonej śmietanki kremówki 30%
  • 120 g mascarpone
  • 1 zaokrąglona łyżka cukru pudru
  • 6 dużych truskawek

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Wiosenny sernik ze szpinakiem i truskawkami
Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę oraz kakao. Dodajemy masło, siekamy nożem na kawałki. Dodajemy proszek do pieczenia, żółtko oraz cukier, zagniatamy ciasto. Równomiernie wykładamy je na wyłożone papierem do pieczenia dno tortownicy o średnicy 21 cm. Pieczemy ok. 20- 22 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Masa serowa: Do miski wykładamy ser, wlewamy skondensowane mleko słodzone, wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dodajemy jajka oraz białko. Miksujemy na jednolitą masę. Szpinak rozdrabniamy w blenderze, dodajemy do masy serowej, jeszcze raz mieszamy. Wylewamy na podpieczony spód. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10 minut, po tym czasie przykręcić do 150°C. Piec jeszcze ok. 45 minut. Studzimy Kremówkę wlewamy do wysokiej miski, dodajemy cukier, ubijamy przez 2-3 minuty. Dodajemy mascarpone, jeszcze raz krótko miksujemy. Wykładamy na ostudzony sernik. Truskawki kroimy na połówki, dekorujemy wierzch sernika.