Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Włoska pieczeń ze szpinakiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pieczeń jest bardzo sycąca, dodatek ziół sprawia, że smakuje i pachnie bardzo aromatycznie. Z powodzeniem zastąpi niejedną wędlinę

Włoska pieczeń ze szpinakiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Włoska pieczeń ze szpinakiem

 

 

Sposób przygotowania:

Włoska pieczeń ze szpinakiem
Pieczarki kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy pieczarki i smażymy do momentu aż cały sok wyparuję. Wówczas dodajemy 1-2 łyżki masła i pieczarki rumienimy. Na patelni rozmrażamy szpinak tzn. podgrzewamy aż cała woda wyparuję. Ścieramy 2 łyżki sera, a resztę kroimy w kostkę. Szynkę kroimy w kostkę. Do miski wkładamy mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy wystudzone pieczarki i szpinak, ser i szynkę, bułkę tartą, wbijamy jajko, wlewamy wino i dodajemy przyprawy. Całość mieszamy do połączenia się składników. Formę keksową wykładamy papierem i wkładamy do niej masę mięsną. Pieczemy 1 godzinę w 190 stopniach. Kwadrans przed końcem pieczeń można przykryć folią, jeżeli zacznie się spiekać. Można podawać ją na ciepło np. z sosem pomidorowym lub na zimno jako "wędlinę" na kanapki. Życzę smacznego :)
Włoska pieczeń ze szpinakiem
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy pieczarki i smażymy
Włoska pieczeń ze szpinakiem
Do miski wkładamy mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy wystudzone pieczarki i szpinak,
Włoska pieczeń ze szpinakiem
Formę keksową wykładamy papierem i wkładamy do niej masę mięsną