cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Książka Kucharska: Książka kucharska wyd. Printex II

Wołowina zapiekana w sosie cebulowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

zapiekana wołowina

Wołowina zapiekana w sosie cebulowym

Składniki:

Wołowina zapiekana w sosie cebulowym

 

 

  • Sos:
  • 3-4 duże cebule,
  • 30 g suszonych grzybów,
  • masło,
  • ½ szklanki soku jabłkowego,
  • bulion,
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1-2 łyżki mąki,
  • cukier, sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Wołowina zapiekana w sosie cebulowym
Przygotować sos. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, poszatkować. Cebule obrać, drobno pokroić, zeszklić na maśle, dodać posiekane grzyby, razem wszystko obsmażyć. Następnie dodać liść laurowy, sok jabłkowy, koncentrat pomidorowy, bulion z rozprowadzoną w nim mąką, doprawić do smaku cukrem, solą i czarnym mielonym pieprzem. Dusić wszystko razem około 15-20 minut na małym ogniu.

Mięso umyć, pokroić w paski, obsmażyć ma maśle.

Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, ugotować w osolonym wrzątku. Do odcedzonych ziemniaków dodać 2 łyżki masła i ¼ szklanki gorącego mleka, utłuc na purée.

Do naczynia do zapiekania wlać połowę sosu cebulowego, wyłożyć na sos mięso, dookoła ułożyć purée ziemniaczane, polać pozostałym sosem, posypać tartym żółtym serem wymieszanym z bułką tartą, zapiec w nagrzanym piekarniku.

Przed podaniem danie polać stopionym masłem i posypać posiekaną natką pietruszki.