pomysłowoo

pomysłowoo

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Zapiekanka warzywna z mięsem mielonym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wszystkie składniki układamy warstwowo w naczyniu żaroodpornym,każdą warstwę przyprawiając, na wierzch kładziemy łyżkę smalcu lub polewamy lekko olejem.pod koniec gotowania polewamy śmietaną.

Zapiekanka warzywna z mięsem mielonym

Składniki:

Zapiekanka warzywna z mięsem mielonym

 

  • SKŁADNIKI:
  • Pół kilo mięsa mielonego
  • 2 średnie lub duże cebulę (wg. uznania)
  • ok. 1 kg ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 6-8 jajek
  • śmietana (ok. 200 ml.)
  • świeża papryka (możesz dodać jaką lubisz, ale najlepiej czerwoną)
  • pieczarki (ok. pół kg.)
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka smalcu bądź ok. 4 łyżki oleju + tłuszcz do smażenia
  • ok. 20 dag sera żółtego
  • przecier pomidorowy
  • ketchup lub sos paprykowy

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka warzywna z mięsem mielonym
-1 cebulę przesmażamy na tłuszczu, dodajemy drobno posiekany czosnek i mięso, dobrze przyprawiamy, podsmażamy. -drugą cebulę podsmażamy z pieczarkami, przyprawiamy solą i pieprzem, -ziemniaki i marchewkę gotujemy -Al dente, -jajka gotujemy na twardo -paprykę kroimy w cienkie plastry lub kostkę(wg. uznania) -do śmietany dodajemy przyprawy, drobno starty ser (można dodać troszkę wegety) i ok. 4 łyżek wody, łyżeczkę przecieru pomidorowego i łyżkę ketchupu lub sosu paprykowego. ugotowane warzywa obieramy i kroimy w plastry, jaja obieramy i kroimy w plastry, paprykę kroimy w plastry lub kostkę(wg. uznania) do naczynia układamy połowę ziemniaków przyprawiamy pieprzem solą ziołami i papryką słodką, resztę składników: (mięso, pieczarki, jajka, paprykę, marchewkę) układamy warstwami wg. uznania, w połowie polewając połową sosu śmietanowego (najlepiej żeby papryka była w środkowej warstwie lub blisko dna by ugotowała się w sosie dzięki temu będzie miękka) resztą ziemniaków przykrywamy całą zapiekankę i przyprawiamy mocno przyprawami (szczególnie ostrą papryką) przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika. pieczemy ok 40 minut w 160 - 180 stopniach. 10 minut przed upływem czasu gotowania odkrywamy i polewamy zapiekankę resztą sosu śmietanowego, zostawiamy bez przykrycia,zapiekamy. gotowe. smacznego :)