Lukrecja_27

Lukrecja_27

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 121]

Ziemniaczana tarta z tuńczykiem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszna, szybka tarta ziemniaczana z farszem z tuńczyka i warzyw - dymki, papryki, kukurydzy i czosnku.

Ziemniaczana tarta z tuńczykiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ziemniaczana tarta z tuńczykiem

 

 

  • Farsz
  • 1 łyżka oleju
  • 1 dymka posiekana,
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • 1 czerwona papryka
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • pół puszki kukurydzy
  • 150 ml mleka
  • 3 jajka
  • pęczek koperku,
  • sól i pieprz do smaku
  • 250 g sera żółtego startego

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczana tarta z tuńczykiem
Pokrojone w kostkę ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie około 10-15 minut. Odcedzamy i ugniatamy tłuszkiem, dodajemy mąkę oraz masło. Zagniatamy ciasto.Ciasto układa w formie na tartę i nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni.



Cebulkę, czosnek oraz pokrojoną w kostkę paprykę smażymy na rozgrzanym tłuszczu około 5 minut.Rozkładamy Na podpieczonej dolnej warstwie. Odsaczamy tuńczyka z zalewy, i układamy na podsmażonej papryce.Posypujemy kukurydzą. Roztrzepujemy jajka z mlekiem sola i pieprzem, dodajemy posiekany koperek.



Zalewamy tartę.Posypujemy serem. Pieczemy około 20 minut w temperaturze około 200 stopni. Dekorujemy i gotowe!!!
Ziemniaczana tarta z tuńczykiem
podpiekamy podziurkowane ciasto około 20 minut
Ziemniaczana tarta z tuńczykiem
Rozgrzewamy olej i smażymy cebulkę,czosnek i paprykę około 5 minut
Ziemniaczana tarta z tuńczykiem
roztrzepać mleko,jajka z solą i pieprzem
Ziemniaczana tarta z tuńczykiem
dodać koperek i wymieszać wszystko razem