evita0007

evita0007

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 423]

Zupa ogórkowa na żeberkach

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Wspaniała gorąca zupa na chłodne zimowe dni :)

Zupa ogórkowa na żeberkach

Składniki:

Zupa ogórkowa na żeberkach

 

  • pół kilo ogórków kiszonych
  • 2 średnie marchewki
  • 1 niewielka pietruszka
  • kawałek selera
  • ew. mały por
  • 5 niedużych ziemniaków ( to w zalezności jaka kto lubi gestą zupkę)
  • 4 litry wody
  • 30-40 dkg.żeberek
  • łyżeczka posiekanego koperku
  • sól, pieprz
  • liść laurowy
  • 1 kostka rosołowa winiary
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku (bedzie smaczniejsza)
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 150 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 3 łyżki masła lub ew. oleju (masełko lepsze)

Sposób przygotowania:

Zupa ogórkowa na żeberkach
Włoszczyznę zetrzeć na tarce o dużych oczkach(lub pokroić w paski jak kto woli). Zalać wodą, osolić, wrzucić liść laurowy, ziele angielskiei żeberka, gotować aż warzywa i mięsko będą półmiękkie wrzucic 2 ząbki czosnku może być przecisnięty przez praskę lub drobno pokrojony. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę , gotowac na małym ogniu od czasu do czasu pozbierac tzw.szum z żeberek
W międzyczasie zetrzeć na tarce o dużych oczkach ogórki i dusić je do miękkości na tłuszczu. Połączyć z wywarem warzywnym z ziemniakami, wsypać posiekany koperek
gotować jeszcze przez chwilę, aby smaki połączyły się.
Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką, zahartować gorącym wywarem i dopiero wówczas wlać do zupy. Przyprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i jeśli zajdzie potrzeba lub najdzie ochota, kostką rosołową.
Zupa powinna mieć wyraźny kwaśny posmak.
Podawać z pieczywem (jakie kto lubi )

SMACZNEGO