Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Książka Kucharska: Niezła babka, czyli wielkanocne baby!

Babka ananasowa

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 17

Słodka, kolorowa baba na wielkanocny stół.

Babka ananasowa

Składniki:

Babka ananasowa

 

  • kostka 250g masła lub margaryny
  • 1 szkl. cukru (szklanka o poj. 250ml)
  • 1 op. cukru waniliowego 16g
  • 4 jajka
  • 2,5 szkl. mąki tortowej
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szkl. mleka
  • 30 dkg kolorowego ananasa kandyzowanego
  • 15 dkg drobnych rodzynek
  • 3 łyżki rumu
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • kilka kropli aromatu rumowego do ciast

 

  • lukier: 1 szkl. cukru pudru + 2 łyżki rumu + 2-3 łyżki gorącej wody (utrzeć)
  • do przybrania: owoce kandyzowane lub z kompotu
  • do formy: 1 łyżka masła + 2-3 łyżki bułki tartej

 

Sposób przygotowania:

Babka ananasowa
Nie każdy lubi baby drożdżowe, nie każdy umie taką upiec. Moja propozycja jest pyszną alternatywą właśnie dla takich osób.Ananasa i rodzynki skropić rumem i odstawić na ok. 1 godzinę (w między czasie kilka razy przemieszać) a potem oprószyć mąką ziemniaczaną. Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem zwykłym i waniliowym, cały czas ucierając dodawać po jednym jajku. Następnie dodać przesianą wraz z proszkiem do pieczenia i solą mąkę oraz mleko. Dodać aromat i bakalie, wymieszać. Dużą formę na babkę (z kominem) wysmarować masłem i obsypać bułką tartą, przełożyć ciasto (nie więcej niż do 3/4 wysokości formy) i wyrównać powierzchnię. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 60 min.. Po przestudzeniu polukrować i ozdobić owocami.