IwonaF

IwonaF

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Babka ziemniaczana wg Yvonne

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Placki ziemniaczane w nieco innej wersji

Babka ziemniaczana wg Yvonne

Składniki:

Babka ziemniaczana wg Yvonne

 

  • 60 dkg ziemniaków
  • 2 średnie cebule
  • 4 średnie ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 kostka smaku „Małe czerwone papryczki”
  • 1 łyżeczka wegety
  • ½ łyżeczki białego mielonego pieprzu
  • 6 cienkich wędzonych parówek drobiowych
  • 1 czubata łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 10 dkg żółtego sera
  • 1 łyżka margaryny
  • 3 łyżki bułki tartej

Sposób przygotowania:

Babka ziemniaczana wg Yvonne
Zagotowujemy wodę z ostrą papryką, wkładamy do niej parówki i gotujemy przez 2 minuty. Wyjmujemy i odstawiamy do przestygnięcia.
Ser kroimy w słupki o boku ok. 1 cm.
Ziemniaki, cebulę i czosnek ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy jajka, mąkę i przyprawy. Dokładnie mieszamy.
Formę do zapiekania natłuszczamy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Na dno formy kładziemy 1/3 masy ziemniaczanej. Układamy parówki i ser. Następnie wykładamy resztę masy i wyrównujemy powierzchnię.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 60 minut.
Podajemy z sosem czosnkowo – oliwkowym.
Smacznego!