Sposób przygotowania:
Bakłażanowy wieniec z makaronem i ragu'
-Bakłażany umyć, pokroić w plastry, posolić i odstawić na ok.30 minut. -Wytrzeć z soli i wytworzonego płynu i usmażyć na oleju /z obu stron/. Przełożyć na półmisek wyłożony papierowym ręcznikiem spożywczym -Moje bakłażany nie smażyłam tylko podpiekłam plastry z obu stron na patelni do grillowania. Uniknęłam w ten sposób dodatkowej porcji tłuszczu, ponieważ bakłażan chłonie go bardzo dużo. -Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną drobno cebulę, seler i marchewkę. -Podsmażyć chwilę. -Mięso wymieszać, doprawić do smaku solą , pieprzem i dodać do podsmażonych warzyw. -Mieszając smażyć, aż mięso straci kolor "surowizny", a następnie wlać wino. -Dusić do całkowitego odparowania alkoholu. -Dodać sos pomidorowy, szczyptę cukru, liście laurowe i goździki. -Gotować na małym ogniu ok.30 min. W razie potrzeby podlać wodą. Sos powinien być gęsty. Wyjąć przyprawy,a sos odstawić. -Przygotować sos beszamelowy. Masło rozgrzać w rondelku, dodać mąkę, chwilę podsmażyć, a następnie wlać mleko i energicznie mieszając gotować do zgęstnienia. Doprawić do smaku solą i gałka muszkatołową. -Makaron ugotować al dente, przecedzić i przesypać do głębokiej miski. -Do makaronu wlać sos beszamelowy, sos mięsno-pomidorowy, dodać starty ser i całość delikatnie, ale starannie wymieszać. -Okrągłą foremkę z kominkiem nasmarować tłuszczem i obsypać bułka tartą. -Wyłożyć ją plastrami bakłażana tak, by delikatnie nachodziły na siebie i wystawały powyżej formy. -Farsz makaronowy przesypać do formy. -Wyrównać powierzchnię, przykryć starannie plastrami bakłażana. -Gotową zapiekankę można wstawić do piekarnika, ale przygotowana wcześniej może być przechowywana w takiej postaci do chwili zapiekania. -Piec 40 minut w temperaturze 180 st.C. -Po lekkim przestudzeniu pokroić na porcje i podawać z sosem pomidorowym.
Netka