Sposób przygotowania:
Bazyliowe ciasto
CIASTO: Podgrzewamy 0,5 szklanki mleka, dodajemy drożdże, 3 łyżki mąki i 2 łyżki cukru. Mieszamy całość. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy rozczyn już wyrośnie dodajemy do niego jajka, sól, bazylię, mąkę, pozostałe letnie mleko. Wyrabiamy ciasto około 15 min. Dodajemy margarynę i wyrabiamy jeszcze 5 min, do momentu jak ciasto będzie odchodzić od ręki. Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte należy rozwałkować na prostokąt. Na rozwałkowane ciasto wykładamy równomiernie masę bazylikowo-orzeszkową i rolujemy ciasto. Roladę dzielimy na 12 części. Układamy je na blaszce zwojem ku górze, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy około 40 min w 180˚C.NADZIENIE: Orzeszki miksujemy w malakserze lub za pomocą Bendera. Do zmiksowanych dokładamy pozostałe składniki i dokładnie miksujemy na jednolita masę. Gotową masę wykładamy na rozwałkowane ciasto drożdżowe.