kamazka439

kamazka439

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 515]

Bigos

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

warto ugotować więcej i zrobić w słoiki...

Bigos

Składniki:

Bigos

 

  • 2 i 1/2 kg kapusty kiszonej
  • 1/2 młodej niewielkiej główki kapusty
  • mięso (żeberka, golonka, wołowe) – razem 1 1/2 kg
  • wędlina (boczek wędzony, kiełbasa) 80 dkg
  • śliwki suszone 1/2 paczki
  • grzyby suszone garść (10 dag)
  • 1cebula duża
  • listek laurowy – 3 szt
  • ziele angielskie – 5 szt
  • pieprz do smaku
  • jałowiec 10 szt
  • koncentrat (nie koniecznie)
  • vegeta jeśli trzeba dosolić

Sposób przygotowania:

Bigos
Mięso gotujemy nie do końca, dodajemy wypłukaną i pokrojoną kapustę kiszoną, grzybki, śliwki i przyprawy i gotujemy jeszcze ok godziny. Wyjmujemy mięso, obieramy z kości, kroimy i wkładamy do kapusty. Podsmażamy cebulę z boczkiem i kiełbasą i wkładamy do kapusty. Dorzucamy jeszcze kapustę słodką drobno poszatkowaną i gotujemy do miękkości. Można dodać koncentrat pomidorowy jak kto woli ale nie koniecznie. Na drugi dzień jeszcze podgotować, będzie smaczniejsza. Jak wyjdzie nam bardzo dużo, gorącą wkładamy do słoików, zakręcamy i możemy bardzo długo przechowywać w lodówce.