wiola333

wiola333

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 111]

Bigos

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

pyszny domowy bigos, łatwy do przygotowania

Bigos

Składniki:

Bigos

 

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 główka kapusty białej
  • 1 kurczak na ok 2 kg
  • 20 dag kiełbasy śląskiej
  • 20 dag kiełbasy domowej
  • 20 dag szynki lub boczku
  • garść suszonych grzybów
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • przyprawa do bigosu
  • 1 kostka grzybową knorr
  • 2 kostki rosołowe
  • vegeta, pieprz, maga, czosnek granulowany
  • zasmażka:
  • 0,5 margaryny
  • 2 cebule
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego

Sposób przygotowania:

Bigos
Umytego kurczaka włożyć do garnka oraz kiszoną kapustę (nie należy płukać kapusty) ziele i liście, grzybki suszone, zalać wodą i to gotować. W osobnym garnku podgotować pokrojoną drobno świeżą kapustę, na pół miękką odcedzić, z kiszonej kapusty wyciągnąć kurczaka oczyścić mięso z kości, połączyć obie kapusty i dodać pokrojone mięso z kurczaka, pokrojone wędliny, kostki rosołowe i grzybową i dusić to na wolnym ogniu. Usmażyć cebulkę na złoto, dodać do niej mąkę i zrobić zasmażkę, dodać do bigosu, przyprawić do smaku przyprawami. Przecier pomidorowy dodać pod koniec gotowania do smaku.