Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Bigos - tylko najlepsze przepisy

Bigos pośpieszny

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

W zasadzie absolutnie nie powinno sie tak robić bigosu - ale czasem ochota na bigos jest tak wielka że robię .

Bigos pośpieszny

Składniki:

Bigos pośpieszny

 

  • 1/2 białej kapusty ok. 1 kg
  • 2 duże cebule
  • 15 dag wędzonego surowego boczku
  • 15 dag kiełbasy cienkiej ( np. śląska )
  • 20 dag pieczonego mięsa
  • 1/2 szklanki tłuszczu ( sosu ) od pieczenia mięsa
  • 10 suszonych grzybów
  • pieprz mielony
  • miód
  • maggi
  • 1 kostka bulionu wołowego

 

Sposób przygotowania:

Bigos pośpieszny
Namoczyć grzyby , ugotować w małej ilości wody. Odcedzić zachowując wywar .Grzyby pokroić w paseczki. Białą kapustę pokroić cienko . Zalać wodą i gotować aż zmięknie . Odcedzić . Zmieszać z , pokrojonym mięsem i sosem od pieczenia .Włożyć grzyby , kostkę bulionową i wlać wywar z gotowania .Dusić na małym gazie . Boczek pokroić w drobną kostkę i usmażyć razem z pokrojoną drobno cebulą aż boczek i cebula się zrumienią - przełożyć do garnka z kapustą . Dodać pokrojone wędliny . Dusić ok. 2 godzin - doprawić do smaku pieprzem, maggi , miodem .