2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Bigos świąteczny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Danie bez którego nie mogą obejść się święta.......

Bigos świąteczny

Składniki:

Bigos świąteczny

 

  • 2 kg kiszonej kapusty
  • garść suszonych podgrzybków i borowików
  • 30 dag wędzonego boczku
  • 3 laski kiełbasy podwędzanej
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny ziarnisty
  • 1 przyprawa do bigosu
  • 100 g suszonych śliwek
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól lub kucharek do smaku

Sposób przygotowania:

Bigos świąteczny
Kapustę kiszoną płuczę pod bieżącą wodą na sicie,odciskam jeśli jest grubsza kroję na drobno,wrzucam do garnka podlewam wodą i gotuję z zielem liściem laurowym i pieprzem około 45 minut do miękkości. Namoczone przez całą noc grzyby odciskam kroję na drobniejsze kawałki,wrzucam do kapusty.Na rozgrzanym oleju przesmażam pokrojoną w kostkę cebulę z łyżeczką cukru dodaję również pokrojone w kostkę mięso boczek i kiełbasę i przesmażam około 20 minut wszystko razem na patelni po czym dodaję do kapusty,i duszę na wolnym ogniu cały czas mieszając około 1,5 godziny w między czasie dodając pokrojone w paski śliwki suszone,doprawiam do smaku przyprawami i dodaję koncentrat,gotuję jeszcze 10 minut.Po czym odstawiam do wystygnięcia a potem do lodówki. Następnego dnia zagotowuję bigos ponownie przez godzinę. Najlepszy jest na 3 dzień.