Sposób przygotowania:
Bigos w/g karolcia_zip
Kapustę szatkujemy. Jeśli jest mocno kwaśna to można przepłukać przed poszatkowaniem. Osobiście wolę kwaśny bigos, więc nigdy nie płuczę kapusty. Poszatkowaną kapustę wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą do wysokości 3/4. Następnie wkładamy kości i dodajemy kilka liści laurowych oraz kilka kulek ziela angielskiego. Wrzucamy także odkrojoną od boczku skórę. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu ok. 1 godziny. W tym czasie na patelni smażymy pokrojony w dużą kostkę boczek i pokrojone w kostkę kiełbasy mazowieckie. Przesmażone mięso dodajemy z całym tłuszczem do kapusty i mieszamy. Dodajemy także kilka suszonych śliwek. Gotujemy dalej na małym ogniu kilka godzin, co jakiś czas mieszając. Gdy kapusta zrobi się miękka a mięso samo odchodzi od kości wieprzowych można dodać przecier pomidorowy i ok. 2 łyżek ketchupu. Mieszamy i ponownie gotujemy na małym ogniu ok. 1 godziny. Oczywiście już teraz można by jeść, ale jak wiadomo bigos jest najsmaczniejszy jak gotuje się go ok. dni. Smacznego :)