Sposób przygotowania:
Bigos z dodatkiem grzybów
Grzyby namoczyć całą noc w wodzie. Kapustę, jeśli jest bardzo kwaśna, wypłukać. Kilogram kapusty białej posiekać razem z kiszona na desce i wrzucić do garnka. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Zalać ok. 2 litrami wody i dusić do miękkości. Karczek pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w talarki, szynkę w małe paseczki. Cebulę i pomidora posiekać w drobną kostkę. Cebulę podsmażyć, dodać szynkę,pokrojony karczek, pomidora i kiełbasę, poddusić kilka minut. Odlać znaczną część wody z kapusty, a następnie dodać odsączone grzyby. Wędliny dodać do kapusty, poddusić, dołożyć koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać, dusić jeszcze kilkanaście minut.