Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Książka Kucharska: Suszone grzyby - jak je wykorzystać?

Bigos z dodatkiem grzybów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Smaczny bigos z suszonymi grzybami.

Bigos z dodatkiem grzybów Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bigos z dodatkiem grzybów

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Bigos z dodatkiem grzybów
Grzyby namoczyć całą noc w wodzie. Kapustę, jeśli jest bardzo kwaśna, wypłukać. Kilogram kapusty białej posiekać razem z kiszona na desce i wrzucić do garnka. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Zalać ok. 2 litrami wody i dusić do miękkości. Karczek pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w talarki, szynkę w małe paseczki. Cebulę i pomidora posiekać w drobną kostkę. Cebulę podsmażyć, dodać szynkę,pokrojony karczek, pomidora i kiełbasę, poddusić kilka minut. Odlać znaczną część wody z kapusty, a następnie dodać odsączone grzyby. Wędliny dodać do kapusty, poddusić, dołożyć koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać, dusić jeszcze kilkanaście minut.
Bigos z dodatkiem grzybów
Kapustę kiszoną posiekać, kapustę białą również.
Bigos z dodatkiem grzybów
Grzyby namoczyć w wodzie całą noc.......
Bigos z dodatkiem grzybów
Kiełbasę, szynkę, karczek przesmażyć z cebulą i pomidorem.
Bigos z dodatkiem grzybów
Do kapusty dodać suszone grzyby oraz dodatki.