Sposób przygotowania:
Bigos z kapusty włoskiej i śliwek
Kapustę białą oraz włoską z wierzchnich liści, opłukać, osączyć i cienko poszatkować. Śliwki umyć, oczyścić z pestek i pokroić w paski. Cebulę obrać i posiekać. Pomidory sparzyć, obrać, oczyścić z pestek, pokroić w kostkę. Mięso umyć. Kiełbasę obrać z osłonki i razem z mięsem oraz boczkiem również pokroić w kostkę. Boczek podsmażyć na maśle, skwarki odłożyć. Na pozostałym tłuszczu zeszklić cebulę, dodać mięso i smażyć, mieszając, 4 min. Włożyć pomidory i dusić 10 min, dodać kapustę i śliwki, wymieszać i dusić jeszcze około 20 min pod przykryciem, co pewien czas mieszając. Następnie włożyć kiełbasę, skwarki oraz przyprawy, wymieszać i dusić jeszcze 2 min. Potem usunąć liść laurowy, goździki i jagody jałowca. Bigos podawać z pieczywem.
Magdusia1312
darek112