Misiowe Puszyści

Misiowe Puszyści

Kucharz
[Przepisów: 24]

Bigos z kapusty włoskiej i śliwek

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Kapustę białą oraz włoską z wierzchnich liści, opłukać, osączyć i cienko

Bigos z kapusty włoskiej i śliwek

Składniki:

Bigos z kapusty włoskiej i śliwek

 

  • po 40 dag kapusty włoskiej i białej
  • 40 dag śliwek węgierek (świeżych lub mrożonych)
  • 40 dag mięsa wieprzowego z łopatkami
  • 40 dag kiełbasy podlaskiej
  • 20 dag wędzonego boczku
  • cebula (10 dag)
  • 2 pomidory (20 dag) lub trzy łyżki koncentratu pomidorowego
  • łyżka masła
  • 2 goździki
  • liść laurowy
  • 3 jagody jałowca
  • łyżeczka vegety lub jarzynki
  • łyżeczka kminku
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • po pół łyżeczki majeranku i estragonu
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Bigos z kapusty włoskiej i śliwek
Kapustę białą oraz włoską z wierzchnich liści, opłukać, osączyć i cienko poszatkować. Śliwki umyć, oczyścić z pestek i pokroić w paski. Cebulę obrać i posiekać. Pomidory sparzyć, obrać, oczyścić z pestek, pokroić w kostkę. Mięso umyć. Kiełbasę obrać z osłonki i razem z mięsem oraz boczkiem również pokroić w kostkę. Boczek podsmażyć na maśle, skwarki odłożyć. Na pozostałym tłuszczu zeszklić cebulę, dodać mięso i smażyć, mieszając, 4 min. Włożyć pomidory i dusić 10 min, dodać kapustę i śliwki, wymieszać i dusić jeszcze około 20 min pod przykryciem, co pewien czas mieszając. Następnie włożyć kiełbasę, skwarki oraz przyprawy, wymieszać i dusić jeszcze 2 min. Potem usunąć liść laurowy, goździki i jagody jałowca. Bigos podawać z pieczywem.