migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Bigos z kiszonej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Bigosik bardzo lubimy i zawsze gości u nas na Boże Narodzenie lub Nowy Rok. Dodaje ugotowane mięsko oraz kiełbaskę a także suszone grzybki.

Bigos z kiszonej kapusty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bigos z kiszonej kapusty

 

  • 2,5 kg kiszonej kapusty
  • 2 garście suszonych grzybów
  • 700 g wieprzowiny(moze byc łopatka,szynka)
  • 6 listków laurowych
  • po kilka ziarenek jałowca i angielskiego ziela
  • woda
  • sól
  • 3 łyżki majeranku
  • 500 g cienkiej kiełbasy
  • 2 cebule
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Bigos z kiszonej kapusty
Grzyby namczyć wcześniej w letniej wodzie. Łopatkę przełożyć do garnka i wlać ok 3 l wody. Zagotować i zebrać szumowiny. Dodać sól oraz 2 listki laurowe i gotować do miękkości. Ugotowane mięso wyjąć z wywaru do wystudzenia, wywar odstawić bo będzie potrzebny. Kapustę kiszoną przepłukać 1 lub 2 razy jak jest bardzo kwaśna. Przełożyć do garnka. Namoczone wcześniej suszone grzyby osączyć i pokroić na małe kawałki . Dodać do kapusty, dodać też przyprawy:ziarenka jałowca i angielskiego ziela oraz pozostałe listki laurowe. Kapustę zalać wywarem w którym ugotowało się mięso i gotować aż kapusta będzie miękka, od czsu do czasu przemieszać. W między czasie drobno pokroić ugotwane mięso i dodać do kapusty. Dodać też majeranek. Jeśli podczas gotowania płyn odparuje podlać jeszcze pozostałym wywarem lub wodą. Cebule obrać i pokroić w półplastry. Cienką kiełbasę pokroić w drobną kostkę. Cebulę zeszklić na oleju dodać pokrojoną kiełbasę i wszystko smażyć aż kiełbaska się dobrze przyrumieni. Następnie dodać mąkę, wymieszać aby mąka się przysmażyła. Gdy kapusta będzie już miękka dodać zasmażkę. Dokładnie wymieszać i jeszcze chwilkę pogotwać.
Bigos z kiszonej kapusty
Kiszona kapustę przepłukać 1lub 2 razy jak bardzo kwaśna.
Bigos z kiszonej kapusty
Namoczone wcześniej suszone grzyby osączyć i pokroić na małe kawałki
Bigos z kiszonej kapusty
Ugotowane mięso drobno pokroić i dodac do kapusty.
Bigos z kiszonej kapusty
Zasmażkę dodać do kapusty i wszystko wymieszać.