Sposób przygotowania:
Bigos z kiszonej kapusty
Grzyby namczyć wcześniej w letniej wodzie. Łopatkę przełożyć do garnka i wlać ok 3 l wody. Zagotować i zebrać szumowiny. Dodać sól oraz 2 listki laurowe i gotować do miękkości. Ugotowane mięso wyjąć z wywaru do wystudzenia, wywar odstawić bo będzie potrzebny. Kapustę kiszoną przepłukać 1 lub 2 razy jak jest bardzo kwaśna. Przełożyć do garnka. Namoczone wcześniej suszone grzyby osączyć i pokroić na małe kawałki . Dodać do kapusty, dodać też przyprawy:ziarenka jałowca i angielskiego ziela oraz pozostałe listki laurowe. Kapustę zalać wywarem w którym ugotowało się mięso i gotować aż kapusta będzie miękka, od czsu do czasu przemieszać. W między czasie drobno pokroić ugotwane mięso i dodać do kapusty. Dodać też majeranek. Jeśli podczas gotowania płyn odparuje podlać jeszcze pozostałym wywarem lub wodą. Cebule obrać i pokroić w półplastry. Cienką kiełbasę pokroić w drobną kostkę. Cebulę zeszklić na oleju dodać pokrojoną kiełbasę i wszystko smażyć aż kiełbaska się dobrze przyrumieni. Następnie dodać mąkę, wymieszać aby mąka się przysmażyła. Gdy kapusta będzie już miękka dodać zasmażkę. Dokładnie wymieszać i jeszcze chwilkę pogotwać.